Vrees voor sluiting alle flamencotablaos in Madrid door coronacrisis

door admin
Vrees voor sluiting alle flamencotablaos in Madrid door coronacrisis

Een aantal toonaangevende Madrileense tablaos, zoals Café de Chinitas en Casa Patas, is inmiddels al gesloten. Het zijn gelegenheden waar de bezoeker onder het genot van een hapje of een drankje naar een live flamencovoorstelling kijkt. De tablaos die het hoofd nog wel boven water weten te houden houden, hebben de overheid nu gevraagd om wat meer ‘commitment’.

De gemeente Madrid heeft als eerste gereageerd en biedt steun aan. Al sinds de tweede helft van de vorige eeuw is de stad de nationale en internationale etalage van de typisch Spaanse dans-en muziekstijl en met zowel in Spanje als wereldwijd het grootste aantal tablaos, kan de stad met recht flamencohoofdstad genoemd worden.

De gemeenteraad benadrukt in een toelichting dat ‘de noodsituatie die door corona in de gezondheidszorg is ontstaan, het toerisme enorm heeft geremd en heeft geleid tot miljoenenverliezen binnen de sector, die 14,6% van het bruto binnenlands product vertegenwoordigt’. De stad wil er, binnen de mogelijkheden, alles aan doen om zich met een aantrekkelijk aanbod te kunnen blijven onderscheiden van andere bestemmingen.

Concrete acties

De gemeenteraad heeft unaniem besloten dat de tablaos tot algemeen belang voor de stad en van speciale betekenis voor haar inwoners worden verklaard. Door deze erkenning kunnen de tablao-eigenaren om buitengewone steunmaatregelen verzoeken die hun levensvatbaarheid garanderen. Bovendien kan de culturele sector de flamencogelegenheden helpen zich beter in de markt te zetten om meer bezoekers te trekken.

De gemeente helpt ook bij de promotie van de tablaos en laat een speciale plattegrond ontwerpen die hun zichtbaarheid vergroot. Daarnaast worden brieven verstuurd naar zowel de minister van Cultuur en Sport als naar de autonome regio Madrid om haar steun aan de tablaos te betuigen en om gezamenlijk voordeel te behalen. Dit onder het mom dat als alle betrokken overheden hun krachten bundelen nieuwe, onherroepelijke sluitingen voorkomen kunnen worden.

Dit vind je misschien ook leuk