Wordt regulering cannabis in Spanje binnenkort een feit?

door admin
Wordt regulering cannabis in Spanje binnenkort een feit?

De Spaanse politieke partij hoopt dat deze wet met steun van coalitiepartner PSOE binnen aanzienlijke periode realiteit wordt. In een eerder interview van de Spaanse krant Público met Podemos-leider Pablo Iglesias liet hij weten dat het niet de vraag is óf het gebeurt, maar wanneer het gebeurt: “Overal wordt het gebruik van cannabis gereguleerd. Spanje ontkomt hier niet aan.”  

Integraal gebruik van cannabis toestaan in Spanje

Het wetsvoorstel waaraan Podemos werkt, houdt in dat het gebruik van cannabis (zowel medicinaal als in de vrije tijd) wordt gereguleerd. Hieronder valt ook het zelf kweken en het importeren en exporteren van cannabis, als ook de arbeidsrechten voor werknemers in bars waar cannabis wordt gebruikt. Volgens de commissie die zich bezighoudt met drugsgebruik in Spanje dient het reguleren van cannabis ervoor dat er wordt afgerekend met het niet-doeltreffende strafbeleid dat wordt gehanteerd in Spanje als het gaat om cannabis.

PSOE wil meer wetenschappelijk bewijs voor medicinaal gebruik

Vooralsnog heef de PSOE zich nog niet over het wetsvoorstel van Podemos uitgelaten. Tijdens het laatste verkiezingsprogramma heeft de PSOE echter wel toegezegd een onderzoekscommissie op te richten voor meer kennis over het gebruik van cannabis. De Spaanse regering wil, voordat er wordt gesproken over het reguleren van cannabis in Spanje, meer wetenschappelijk bewijs dat cannabis ook ingezet kan worden voor medicinaal gebruik. Dit om twijfels over het gebruik van cannabis voor dit soort doeleinden weg te nemen.

Extra belastinginkomsten voor Spanje moet regulering aantrekkelijker maken

Niet alleen kan het reguleren van het gebruik van cannabis in Spanje ervoor zorgen dat mensen gemakkelijker toegang krijgen tot deze vorm van therapie, ook kan Spanje hierdoor meer inkomsten verwerven. Cannabisverenigingen, zoals de federatie van cannabisondernemingen in Spanje (CONFAC), proberen de regulering aantrekkelijker te maken voor de Spaanse overheid door te melden dat het reguleren van cannabis zorgt voor tussen de 200 tot 600 miljoen euro aan extra belastinginkomsten.

Dit vind je misschien ook leuk