Herfst in Spanje wordt warmer en droger

door admin
Herfst in Spanje wordt warmer en droger

Volgens AEMET zijn hittegolven in de laatste tien jaar verdubbeld en is zowel de land- als zeetemperatuur in 2020 gestegen. Woordvoerder Beatriz Hervella van AEMET zegt in een persbericht dat de temperatuur in de maanden oktober tot en met december 0,6 graden Celcius warmer zal zijn en dat er minder regen zal vallen dan gemiddeld het geval is geweest in de referentieperiode 1981-2010. De voorspelling van opnieuw een warm seizoen komt na de hete zomer in Spanje waar de gemiddelde temperatuur 23,9 graden was, 0,9 graden warmer dan voorgaande jaren.

Bovendien liet AEMET weten dat als september eindigt met nog een paar warme dagen, het jaar 2020 verschillende records zal breken op het gebied van temperatuur in Spanje. Op dit moment is 2020 al het negende warmste jaar sinds men in 1965 begon met het bijhouden van de gegevens. Hervella vertelt verder dat het water van de Middellandse Zee de afgelopen jaren steeds warmer is geworden; sinds de jaren ‘80 is de gemiddelde temperatuur van het water met 1,6 graden gestegen.

Verdubbeling hittegolven in Spanje

Tijdens de hittegolf tussen 25 juli en 2 augustus werd in San Sebastian een recordtemperatuur bereikt van 42,2 graden Celcius, de hoogste temperatuur sinds de records die in 1956 zijn behaald. De afgelopen tien jaar zijn 23 hittegolven geregistreerd in Spanje, ruim het dubbele in vergelijking met een gemiddelde van tien of elf hittegolven in de afgelopen drie decennia. Sinds 1975 zijn er 67 hittegolven in Spanje geregistreerd waarvan ruim 30 procent zich tussen 2010 en 2020 heeft voorgedaan.

Neerslag in Spanje normaal qua hoeveelheid maar extreem onregelmatig

Afgelopen zomer viel er een redelijk normale hoeveelheid neerslag, gemiddeld 75 liter per vierkante meter verdeeld over juni, juli en augustus. De regenval was echter zeer onregelmatig te noemen en viel eerder onder de categorie stormachtige buien met als voorbeeld de DANA op 11 en 12 augustus met een recordhoeveelheid regen in Córdoba. In dit hydrologische jaar – dat loopt van 1 oktober 2019 tot 30 september 2020 – blijkt 11 procent meer neerslag te zijn gevallen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Dit vind je misschien ook leuk