Foto van zonsopkomst gemaakt in Valencia haalt website van NASA

door admin
Foto van zonsopkomst gemaakt in Valencia haalt website van NASA

De foto van een zonsopkomst op het strand van Cullera die werd genomen door Toni Sendra trok de aandacht van ruimtevaartorganisatie NASA vanwege het zogeheten omega-effect van de zon. Dit effect, waarbij de zon met een voetstuk op de zee lijkt te rusten, wordt veroorzaakt door zonlicht dat boven het wateroppervlak wordt afgebroken door verwarmde lucht op het wateroppervlak.  

Het fraaie beeld van de zon en de zeilboot precies in het midden daarvan, verscheen vorige week op de Facebookpagina van de NASA. Twee uur na publicatie waren er al 1.300 likes gegeven en was de foto al 250 keer gedeeld. Daarna ging de foto viraal op de sociale media en werd door de NASA uitgeroepen tot Astronomy Picture of the Day met een publicatie op de website.  

“Het is een hele prestatie dat de NASA de foto van onze zeilboot, gemaakt door onze vriend Toni Sendra, heeft gepubliceerd. Tot dusver is het niet vaak voorgekomen dat een foto uit Spanje deze website haalt”, liet Alejandro Grau, schipper van de zeilboot weten. Ook de fotograaf zelf is uiterst tevreden met het behaalde resultaat. “Het voelt alsof ik een Oscar heb gewonnen, vanwege de wereldwijde bekendheid is dit voor fotografen van astronomische verschijnselen een van de grootste successen die je kunt behalen”, aldus Toni Sendra. 

Goede voorbereiding en samenwerking

Het beeld van de zeilboot in het hart van de opkomende zon was niet het resultaat van toevallige omstandigheden. Er ging een dagenlange, minutieuze voorbereiding van de fotograaf aan vooraf. Sendra had de omgeving goed uitgemeten en precies berekend op welk punt de zeilboot zou moeten varen. Vervolgens gaf hij de bemanning de door hem berekende coördinaten en het tijdstip op waarop de boot zich daar moest bevinden. Op zaterdagochtend 12 september om 7:41 uur precies werd de iconische foto vanaf het strand van San Antonio gemaakt, waarbij er continu telefonisch contact was tussen de schipper en fotograaf. 

Dit vind je misschien ook leuk