Eerste politieke partij voor zelfstandigen formeel gelanceerd in Spanje

door admin
Eerste politieke partij voor zelfstandigen formeel gelanceerd in Spanje

‘Het waren zes maanden van intensief werken in teamverband door veel medewerkers om deze eerste officiële stap te kunnen zetten’, zegt een woordvoerder van de partij in de krant Area. Het idee om een partij speciaal voor zelfstandigen op te richten is ontstaan op sociale media. De gelijknamige groep op Facebook heeft op dit moment 187.000 volgers. In de groep werden vragen gesteld en twijfels geuit over zaken gerelateerd aan het werken voor eigen rekening. 

Vechten voor de belangen van alle zelfstandigen

‘Gezien het feit dat zelfstandigen in de steek werden gelaten door onze politici, hebben we besloten om deze groep op te richten zodat we verenigd actie kunnen ondernemen. (…) We gaan vechten voor de belangen van alle zelfstandigen!!! Bovendien willen we dat het bestuur van ons land transparant en efficiënt is, net zoals een goed bedrijf of het project van een kleine zelfstandige dat is. Goed management van publieke middelen ten gunste van alle burgers is nodig! Alleen door verenigd te zijn, kunnen we de belangen verdedigen van alle zelfstandigen, die immers een fundamentele pijler zijn die waarde, werkgelegenheid en ontwikkeling voor het hele land creëert’, is de boodschap onder het kopje ‘info’ op de Facebookpagina waar alle zelfstandigen worden uitgenodigd direct toe te treden.

Noodzaak tot eigen stem duidelijk door schrijnende omstandigheden

Zelfstandigen in Spanje, aangeduid als autónomos, voelen zich al vaker ‘vergeten’ door de overheid, maar sinds het uitbreken van de coronapandemie is hun situatie extra schrijnend geworden. Hierdoor kwam de noodzaak tot het hebben van een eigen stem binnen de overheidsinstellingen en andere instituten extra bloot te liggen. Problemen en oplossingen voor dit collectief moeten volgens de initiatiefnemers structureler bekend worden gemaakt in het parlement.

Voorstel Partido Poopular voor autónomos

Eerder deze week kwam de Partido Popular met een voorstel aan het parlement voor zelfstandigen in Spanje. De partij wil dat de regering de maandelijkse kosten voor autónomos verlaagt en een bonus geeft aan wie ziek is of in quarantaine moet. Wie niets verdient, zou ook het maandbedrag aan sociale premies niet moeten betalen.

Zo’n 370.000 zelfstandigen hebben momenteel hun activiteiten gestaakt en meer dan 1,6 miljoen zelfstandigen geven aan dat hun activiteit dit jaar met ruim 60 procent is gedaald. Dit blijkt uit de barometer over de situatie van zelfstandigen van september die is uitgevoerd door de Nationale Federatie van Verenigingen van Zelfstandigen (ATA).

Dit vind je misschien ook leuk