Beschermd gebied tussen Mallorca, Ibiza en Formentera moet groter

door admin
Beschermd gebied tussen Mallorca, Ibiza en Formentera moet groter

Dit verzoek hebben onderzoekers van de stichting Tursiops onlangs ingediend volgens de Spaanse nieuwssite Efe Verde. Op dit moment vallen slechts twee gebieden van in totaal 2.820 vierkante kilometer in de Canal de Mallorca tot een gebied van communautair belang (GCB). Een gebied van communautair belang is een (natuur-)gebied dat volgens de Europese Commissie betere bescherming verdient.

 

De afgelopen twee jaar heeft Tursiops samen met de afdeling biodiversiteit van het Ministerie van Ecologische Overgang de behoefte van dolfijnen en walvissen onderzocht in dit gebied. In het kader van het project Life Intermares bestudeerden de onderzoekers dolfijnen, potvissen en grienden op het gebied van socialisatie, voeding en beweging om hun activiteit te volgen en hun behoefte aan oppervlakte van het leefgebied te bepalen.

Uit de onderzoeken blijkt dat er hoofdzakelijk vijf soorten leven in dit gebied: de gestreepte dolfijn, de gewone dolfijn, de tuimelaar, de gramper (of de grijze dolfijn), de Risso dolfijn en de griend. Door middel van echolocatie is ook de aanwezigheid van de potvis aangetoond tussen de drie eilanden.

Uitbreiden huidig GCB-gebied tussen Spaanse eilanden

Gezien de hoge mate van aanwezigheid van de potvis raden onderzoekers aan om het al beschermde gebied uit te breiden. Door het volledige gebied tussen Mallorca, Ibiza en Formentera aan te merken als GCB-gebied hebben voornamelijk dieren als potvissen een grotere overlevingskans. Deze dieren raken vooral gewond of overlijden na aavaringen met schepen . Door het beschermde gebied uit te breiden wordt dit risico voor een deel weggenomen.

Dit vind je misschien ook leuk