‘Niet nog meer baksteen en beton langs de Costa de la Luz

door admin
'Niet nog meer baksteen en beton langs de Costa de la Luz

Het feit dat er vaak een harde wind waait heeft – afgezien van de tienduizenden surfers en vooral Spaanse toeristen die er de zomers doorbrengen, het massatoerisme weg kunnen houden. Zo hoef je niet verbaasd te zijn als je achter een weiland waar koeien grazen fleurige kites heen en weer ziet gaan van surfers die de schuimende golven bedwingen langs een uitgestrekt strand. Of dat een natuurgebied met slechts hier en daar een huis zo overgaat in de mooiste stranden.

Sinds jaar en dag worden die ongerepte stranden al bedreigd door projectontwikkelaars met grootse plannen waar ze veel geld aan hopen te verdienen. De Spaanse milieugroep Ecologistas en Acción is de campagne ‘SOS Costa de Cádiz’ gestart burgers bewust te maken van het belang van het behoud van de prachtige kust in de provincie en om de ontwikkeling van grootschalige nieuwbouwprojecten in het gebied te voorkomen.

Natuur langs de kust van noord tot zuid bedreigd

Een nieuwe speculatiegolf op de huizenmarkt bedreigt de kust van de provincie Cádiz. Hoewel de vorige crisis nog niet voorbij is, duiken er al weer nieuwe plannen op voor grootschalige bouwprojecten die funest kunnen zijn voor het milieu en het landschap en bovendien geen rekening houden met de klimaatnoodtoestand en de nieuwe situatie die hierdoor is ontstaan.

Van Trebujana tot Tarifa, en op verschillende plaatsen daartussenin zoals El Puerto de Santa María, Chiclana, Vejer en Barbate, worden oude plannen voor dit prachtige kustgebied uit de kast gehaald, of worden nieuwe projecten voorgesteld. Met als doel om ongerepte stranden, spectaculaire kliffen, waardevolle moerassen of mooie pijnboombossen te veranderen in identieke wijken met duizenden appartementen en geschakelde woningen, in toeristencomplexen met hotels en winkelcentra, of in golfbanen.

Hebzucht overheerst, duurzaamheid ondergeschikt 

Volgens de milieugroep heeft de hebzucht van de initiatiefnemers het gebied op verschillende plaatsen al verwoest. In dat opzicht lijkt de medeplichtigheid van verantwoordelijke politici van regering van Andalusië geen geen grenzen te kennen. Politici zeggen wel dat het gaat om een nieuw ‘duurzaam’ model, maar in de praktijk keuren zij richtlijnen goed die het tegenovergestelde van ‘duurzaam’ zijn, en leggen voorschriften voor stedenbouw en milieu naast zich neer zodat de projecten versneld uitgevoerd kunnen worden.

Verzet vanuit verschillende fronten

Het verzet vanuit de maatschappij en wettige acties zoals die van Ecologistas en Acción, hebben ertoe geleid dat een aantal van de plannen en projecten in onder andere Valdevaqueros in Tarifa, Chiclana de la Frontera en Guadalquitón in San Roque niet door zijn gegaan. Hierdoor zijn gebieden gespaard die belangrijk zijn voor mens en natuur. Hoewel het de taak is van verschillende overheden om het behoud van het gebied en de grote biodiversiteit te garanderen, blijken acties van burgers volgens de milieugroeperingen doordachter en doeltreffender te zijn. ‘Al zijn er mensen die van de daken schreeuwen dat ze veel van hun streek houden, ze willen toch de kust vernietigen zodat een paar mensen zich kunnen verrijken. Wie Andalusië echt wil beschermen, beschermt de aarde, stranden, kliffen, moerassen, bossen, rivieren en zeeën.’

Acties blijven nodig en alle steun is welkom

Het blijft volgens Ecologistas en Accion van belang om nieuwbouwprojecten stil te leggen of ze zelfs voorgoed van de agenda te laten verdwijnen; zoals de projecten in de moerasgebieden van Trebujena, naast het beschermde natuurgebied Doñana; bij Rancho Linares (El Puerto de Santa María), in de pijnboombossen van Sancti Petri (Chiclana) en la Breña (Barbate), in El Palmar (Vejer), in Trafalgar en op het strand van Los Lances (Tarifa).

Redenen te over voor de milieugroep om met de campagne ‘SOS Costa de Cádiz’ handtekeningen in te zamelen om de laatste ongerepte gebieden aan de kust van Cádiz voor altijd te kunnen beschermen en toekomstige initiatieven om te bouwen te voorkomen. Daarnaast wordt ook een aantal korte video’s op de website van ecologistas en acción uitgezonden om niet alleen de waarde van de natuurgebieden te laten zien maar ook de impact van de bouwplannen. De eerste video wordt volgende week uitgezonden en gaat over aan het pijnbomenbos van Barbate.

Via de volgende hashtags is de actie te steunen.

  • #SOSCostaDeCádiz
  • #EspeculaciónUrbanística
  • #StopUrbanización
  • #NoMásLadrillo
  • #LasPlayasSonDeTodos
  • #ParaísoEnPeligro

Dit vind je misschien ook leuk