Driekwart regio Madrid zou volgens norm in lockdown moeten

door admin
Driekwart regio Madrid zou volgens norm in lockdown moeten

Dit is de grens die minister Illa van Volksgezondheid heeft gesteld vanaf waar een zone beperkende maatregelen opgelegd moet worden. De landelijke regering stelt al voor om de hele regio nieuwe maatregelen op te leggen. In 47 zones komt de virusincidentie uit op het dubbele van 500 gevallen per 100.000 inwoners. Dit geldt sowieso voor de regio’s waar vorige week al strengere maatregelen voor zijn gaan gelden. In 8 zones is de incidentie verdrievoudigd, zoals in Elipa en Pozo de Tío Raimundo. In Puerta Bonita en Peña Prieta is de incidentie hoger dan 1.800 gevallen. 

De deelregering onder leiding van president Isabel Díaz Ayuso stelde vrijdag voor om de extra maatregelen uit te breiden naar een totaal van 45 districten, waar circa 15 procent van de bevolking van de regio woonachtig is (iets meer dan een miljoen personen). De gemiddelde virusincidentie in Madrid ligt nu op 722, dat is het dubbele van Spanje (282). Daarna volgen Navarra met 663, La Rioja met 495, Castilla La Mancha met 418, Murcia met 404, Aragón met 381 en Castilla y León met 372 gevallen per 100.000 inwoners vastgesteld in de afgelopen 14 dagen. 

Volgens sommige experts zou de virusincidentie niet het enige criterium mogen zijn waarop extra maatregelen worden gebaseerd. Ook de grenzen van de gebieden waarvoor nu nieuwe maatregelen gelden zijn nogal arbitrair. ‘Alles is gebaseerd op een interpretatie van de cijfers’, zegt Fernando Rodríguez Artalejo, professor Volksgezondheid aan de Autonome universiteit van Madrid. ‘Het getal virusincidentie zegt niet hetzelfde in Madrid als in Navarra, waar de voorwaarden voor overdracht veel gunstiger zijn.’ Madrid heeft te maken met een veel grotere mate van mobiliteit zowel binnen de regio en hoofdstad als tussen de regio en omliggende gebieden. ‘Ook moet gekeken worden naar de capaciteit van het zorgstelsel, dat in Navarra en Baskenland veel sterker is dan in andere regio’s’, voegt Artalejo toe. 

Volgens de experts moet er voorzichtig worden omgesprongen met het opleggen van maatregelen aan gezondheidsgebieden. Inwoners zelf weten doorgaans niet in welk gebied zijn wonen en waar de grenzen ervan zich bevinden. Bovendien wonen ze in een district en werken ze vaak in een ander gebied.

De meerderheid van de specialisten beveelt volgens El País aan de hele regio extra maatregelen op te leggen. Men wacht de nieuwe cijfers van aanstaande dinsdag af om te bezien of meer districten in aanmerking komen voor extra beperkende maatregelen. Hoewel in de afgelopen weken praktisch alle gebieden voortdurend te maken  hebben gehad met een sterke toename. 

Dit vind je misschien ook leuk