Ambitieus herstelplan voor verbrand Spaans natuurgebied

door admin
Ambitieus herstelplan voor verbrand Spaans natuurgebied

Een rampzalige 10.500 hectares van het natuurpark El Coto Doñana raakten in 2017 verwoest bij een grote uitslaande brand die ontstond door nalatigheid van het kolenbedrijf Fergón.

Om te beginnen met het herstellen van de schade zullen 650.000 bomen en planten worden gepoot in de verkoolde zones van het natuurgebied. Aan dit ‘meest ambitieuze project’ voor het herstel van de natuur sinds de brand’ besteedt de deelregering van Andalusië 3,2 miljoen euro. 

Met de nieuwe bomen en planten kunnen verschillende ecosystemen die het park kent worden hersteld. Tegelijkertijd worden maatregelen genomen die de impact van de klimaatverandering op Doñana beperken. 

Boswachters, milieugroeperingen en vrijwilligers van buurtverenigingen werken mee aan het planten van onder meer jeneverbessen, kurkeiken en wilde olijfbomen.

Leestip: Voormalig jachtgebied nu Spanje’s grootste ecologische schatkamer

Doñana vormt een van de belangrijkste leefgebieden voor de Iberische lynx in Spanje. Volgens de laatste telling leefden in 2019 97 lynxen in Doñana (2 meer dan in 2018), waarvan 28 welpjes (1 meer dan in 2018). Dit is deels te danken aan het Life-Iberlince project, waarbinnen lynxen in gevangenschap worden geboren en vervolgens uitgezet in de vrije natuur.

In en rond Doñana leven en verblijven ook tientallen bijzondere vogelsoorten en het gebied vormt een belangrijke rust- en broedplaats voor trekvogels. Vorig jaar werden ruim 616.000 exemplaren van 99 verschillende soorten geteld. Zo leven er 9 paren van de bedreigde en beschermde Iberische keizerarend. 

Lees ook

Reddingsplan WNF voor natuurpark Doñana

Hoogste rechtbank Andalusië steunt veto regering tegen gasopslag onder Doñana

Watervogels Doñana ernstig bedreigd door grootschalige wateronttrekking

Natuurpark Doñana van alle kanten bedreigd

Dit vind je misschien ook leuk