Laatste mogelijkheid om Spaanse peseta’s in te wisselen

door admin
Laatste mogelijkheid om Spaanse peseta's in te wisselen

Verzamelaars die hun peseta’s bewaarden in de hoop dat deze in de toekomst meer waard zouden worden, krijgen voor de ingeleverde munten echter niet veel meer terug. Deskundigen hebben laten weten dat de peseta’s vrijwel geen geldelijke waarde meer hebben en dat langer bewaren alleen uit nostalgische overwegingen nog zinvol is. Een andere optie is de peseta’s te doneren aan een ngo zoals Peseta Solidaria die het oude geld thuis ophaalt en aan goede doelen schenkt. 

1,6 miljard euro aan peseta’s nog niet ingewisseld

De meeste peseta’s die op 1 januari 2002 in omloop waren zijn inmiddels ingewisseld, op 3% na die zich nog ergens in doosjes of oude portemonnees bevindt, wachtend op een spectaculaire waardevermeerdering. Ondanks dat de waarde niet is toegenomen, is deze 3% volgens gegevens van de Banco de España in totaal toch nog 1,6 miljard euro waard. Achterhalen waar dit geld zich bevindt wordt een onmogelijke taak op het moment dat de betreffende munteenheid niet meer in omloop is. Een deel van de niet-ingewisselde peseta’s bevindt zich vermoedelijk bij verzamelaars, een deel ook zal verloren zijn gegaan en er zal een deel naar het buitenland zijn verdwenen. 

1 euro voor 166,386 peseta’s

De Banco de España heeft laten weten dat alle biljetten en munten vanaf 1939 voor het einde van dit jaar kunnen worden ingewisseld. Dat geldt ook voor biljetten uit de periode 1936-1939, maar deze moeten eerst door een expert worden beoordeeld. Alle munten, ook collectiemunten, herinneringsmunten en andere speciale munten kunnen worden ingewisseld. Voor de ingewisselde peseta’s wordt de waarde die op de munt of het biljet staat omgerekend in euro’s uitgekeerd, dat wil zeggen 1 euro voor elke 166,386 ingewisselde peseta. 

Oude munten zijn veel geld waard op het moment dat ze zeldzaam zijn, dat er niet veel exemplaren meer van bestaan en dat er wereldwijd een grote vraag naar is. De peseta voldoet aan geen van deze drie criteria. Muntverzamelingen die nog veel geld opbrengen zijn doorgaans veel ouder dan de munteenheden die voorafgingen aan de euro. Zo brengen oude Griekse of Romeinse munten, die erg gewild zijn in de Verenigde Staten, nog wel veel geld op.  

Voor het inwisselen van de peseta’s bij de Banco de España in Madrid of een van de filialen moet vooraf een afspraak worden gemaakt of vooraf een formulier worden ingevuld dat te vinden is op de website van de Banco de España. Bij het inwisselen van de peseta’s moet een identiteitsbewijs worden getoond.

Dit vind je misschien ook leuk