Draagt uitspraak Europees Hof bij aan woningnood Spaanse steden?

door admin
Draagt uitspraak Europees Hof bij aan woningnood Spaanse steden?

Het terugdringen van dit tekort is, zo oordeelt het Hof ‘een urgente zaak van algemeen belang’. De Spaanse website elpublico.es meldt dat de basis voor het vonnis is gelegd in Frankrijk, waar verschillende bedrijven een boete kregen omdat zij met regelmaat woningen aanboden op sites voor vakantiehuizen zonder over de juiste vergunningen te beschikken.

Na een juridische strijd besloten de bedrijven om naar het Europese Hof van Justitie te stappen. Dat heeft in deze zaak geoordeeld dat de Franse wet in verhouding staat tot het doel; een einde maken aan het tekort aan huurwoningen. Bovendien, stelt het Hof, kan dit doel niet bereikt worden met een lossere maatregel, omdat controle achteraf niet volstaat om het probleem in de nabije toekomst aan te pakken.

Keerpunt voor inwoners Spaanse steden?

De beslissing van het Europese Hof kan voor veel Europese steden een keerpunt in de regelgeving betekenen en leiden tot wijzingen in de regelgeving voor de vakantieverhuur. Bijvoorbeeld voor populaire Spaanse steden zoals Barcelona, Valencia en Palma. De verhuur van woningen via online platforms roept daar steeds meer weerstand op; het heeft de huizenprijzen zo opgedreven dat inwoners van deze steden moeite hebben een betaalbare woning te vinden.

Om die reden heeft de Spaanse wet de afgelopen jaren al verschillende beperkingen opgelegd. De wetgeving kan per autonome regio verschillen. Ook kunnen gemeenten extra beperkingen opleggen. Zo is het in Palma de Mallorca voor eigenaren van flats of gezinswoningen sinds 2018 officieel verboden om hun woning te verhuren aan toeristen.

Lees ook: Hoe is verhuur aan toeristen geregeld in de grootste Spaanse steden?

Dit vind je misschien ook leuk