Aanzienlijke daling aantal scheidingen in Spanje

door admin
Aanzienlijke daling aantal scheidingen in Spanje

Het aantal scheidingen daalde tussen april en juni 2020 met 42,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Deze extreme daling is niet te wijten aan het feit dat partners elkaar ineens een stuk leuker vinden. Het CGPJ, de algemene raad van rechterlijke orde, meldt dat de extreme daling van het aantal echtscheidingen en huwelijksontbindingen komt door de afgekondigde noodtoestand als gevolg van de coronapandemie en het daaruit volgende lamleggen van de justitiële activiteiten.

Verschillende cijfers per Spaanse regio

Het CGPJ heeft ook onderscheid gemaakt in het aantal scheidingsuitspraken per autonome regio in Spanje. Over het algemeen zijn er in de regio’s waar het coronavirus harder om zich heen heeft gegrepen minder huwelijken ontbonden.

In relatieve cijfers (aantal scheidingen per 10.000 inwoners) werden er op de Canarische eilanden (5,3) de meeste scheidingen uitgesproken. Gevolgd door Murcia (5,2) en Valencia (5). In Madrid (3,4) vonden er in het tweede kwartaal de minste scheidingsuitspraken plaats, gevolgd door Castilië en León (3,7). Gemiddeld in Spanje werden er per 10.000 inwoners 4,3 scheidingen voltrokken in het tweede kwartaal van 2020.

Covid-19 is niet enige oorzaak van terugloop in aantal scheidingen

Deze cijfers lijken een logisch gevolg van de noodtoestand die Spanje medio maart afkondigde vanwege de coronapandemie. Dit geeft ook het CGPJ als verklaring: “Het is onmogelijk om conclusies te trekken uit deze cijfers gezien de omstandigheden waar Spanje in deze periode mee te maken had”.

Hoewel één plus één twee lijkt, is er meer aan de hand. Processen en rechtszaken lopen soms al twee jaar vertraging op om behandeld te worden in de rechtbank. Die chaos bestond al voor de coronapandemie. Het CSIF, de vakbond van Justitie, kaart al geruime tijd bij het Ministerie van Justitie aan dat er dringend materiële en personele middelen moeten worden vrijgemaakt om ervoor te zorgen dat rechtbanken het aantal rechtszaken en processen aankunnen.

Dit vind je misschien ook leuk