Baskenland verbiedt gebruik van stoffen mondkapjes in zorginstellingen

door admin
Baskenland verbiedt gebruik van stoffen mondkapjes in zorginstellingen

Het besluit is gebaseerd op het feit dat het onmogelijk is te controleren of de stoffen mondkapjes wel goedgekeurd zijn of op de juiste wijze worden gebruikt en niet langer gedragen worden dan is aanbevolen voor een goede werking. Hospital General in Valencia voerde de maatregel om dezelfde redenen in. Bij stoffen mondkapjes is volgens de betreffende autoriteiten het esthetische aspect vaak belangrijker dan of ze goed werken en of ze de drager en zijn omgeving wel afdoende beschermen tegen het coronavirus.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Valencia blijkt dat twee op de drie Valencianen mondkapjes draagt van ’twijfelachtige werkzaamheid’. Van 800 ondervraagde personen wist 61 procent niet of het mondkapje dat men draagt wel gecertificeerd is volgens de norm UNE 0065.

Wat is UNE 0065?

De specificatie UNE 0065 stelt de minimum vereisten vast waaraan herbruikbare hygiënische gezichtmaskers voor kinderen en volwassenen moeten voldoen wat betreft materiaal, wijze van vervaardiging en gebruik. Op het etiket van de mondkapjes moet worden vermeld of ze aan deze normen voldoen. Ook moet het aantal keer dat het mogelijk is ze te wassen vermeld staan en hoe dat te doen. In het algemeen geldt dat stoffen mondkapjes op 60 graden gewassen moeten worden.

Dit vind je misschien ook leuk