Spaanse regering stuurt honderden ME’ers naar Catalonië voor 1-O

door admin
Spaanse regering stuurt honderden ME’ers naar Catalonië voor 1-O

Bronnen van de politie en het ministerie zelf hebben tegenover de Spaanse krant El País bevestigd dat de meer dan 200 politieagenten, afkomstig van eenheden uit Sevilla en Zaragoza, naar Catalonië zijn gestuurd. De herdenking van het illegale onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober drie jaar geleden en het vastzetten van de leiders van het onafhankelijkheidsproces zou opnieuw tot rellen in de straten van Catalonië kunnen leiden. Zeker nu afgelopen maandag de regiopresident per direct uit zijn functie werd gezet en de komende anderhalf jaar geen enkele andere publieke functie meer mag bekleden. 

Bescherming nationale overheidsgebouwen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken nam het besluit de ME’ers naar Catalonië te sturen toen vernomen werd dat het vonnis in de rechtszaak tegen regiopresident Quim Torra bekend zou worden gemaakt. Volgens bronnen van het ministerie gaan de agenten zorgdragen voor de beveiliging van gebouwen van de centrale regering en zullen ze alleen op straat optreden als de lokale politiemacht Mossos d’Esquadra, die in eerste instantie verantwoordelijk is voor het handhaven van de openbare orde in de regio, uitdrukkelijk om versterking vraagt.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat het ministerie van Fernando Grande-Marlaska extra politiemankracht naar Catalonië stuurt: ook op 11 september, op de nationale feestdag van Catalonië la Diada, kreeg de regio versterking uit Madrid, al was deze toen niet zo omvangrijk als nu. Ook waren dat er dit jaar minder agenten gestuurd dan vorig jaar bij de viering van la Diada.

De voormalige Spaanse premier Mariano Rajoy begon als eerste met het uitzenden van oproerpolitie naar Catalonië op dagen die van symbolische waarde zijn voor de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijders. Hij deed dat voor het eerst in oktober 2017, met de zogeheten Operación Copérnico waarbij zo’n 6 duizend agenten van de Nationale Politie en de Guardia Civil het illegale onafhankelijkheidsreferendum probeerden tegen te houden. Dit referendum werd door de toenmalige regiopresident Carles Puigdemont en separatistische politieke partijen uit de Catalaanse regering uitgeroepen. 

Goede onderlinge coördinatie

Het initiatief van Rajoy werd na 2017 voortgezet en ook op de eerste herdenking van 1-O in 2018 werden ME’ers door de regering in Madrid naar Catalonië gestuurd. De in eerste instantie genormaliseerde relatie tussen de nationale politie en de Mossos kwam met deze actie van Rajoy op gespannen voet te staan. Nadat Rajoy zijn functie had overgedragen aan de socialistische Pedro Sánchez en de gemoederen inmiddels weer wat waren gesust, verliep de uitzending van ME’ers naar Catalonië weer in onderling overleg tussen de verschillende politiemachten. 

Vertrek politieagenten na 1-O

Het onafhankelijkheidsreferendum heeft in Catalonië een negatief effect gehad op de bezetting van het Catalaanse politiekorps. Momenteel wordt hier van de 4000 beschikbare functies maar 75% vervuld. In 2018 vroegen liefst 260 agenten om overplaatsing naar een andere regio in Spanje. 

Lees ook: Nationale politie in Catalonië moet 500 agenten met de slechtste cijfers accepteren

Dit vind je misschien ook leuk