Regeringsleden stellen neutraliteit Spaanse koning in twijfel

door admin
Regeringsleden stellen neutraliteit Spaanse koning in twijfel

Felipe VI zou naar Barcelona om daar de plechtigheid bij te wonen waarbij nieuwe rechters hun aanstelling ontvangen. Hiertoe was de voorzitter van het Hooggerechtshof, Carlos Lesmes verzocht de ceremonie enkele dagen te verschuiven om spanningen te vermijden. Dit verzoek legde Lesmes volgens Campo naast zich neer.

Volgens Campo was een tweede reden rust en kalmte te bewaren in de naar zelfstandigheid strevende regio met het oog op de derde verjaardag op 1 oktober van het door Spanje illegaal verklaarde onafhankelijkheidsreferendum. Daar bovenop kwam nog de uitspraak van het Hooggerechtshof over de Catalaanse premier Quim Torra, die maandag met onmiddellijke ingang uit zijn ambt is gezet vanwege het overtreden van de verkiezingsregels in 2019.

Koning had ‘heel graag’ de plechtigheid bijgewoond

De last-minute wijziging van het bezoek van Felipe aan Barcelona leidde tot wijdverbreide opmerkingen dat de regering de aanwezigheid van de vorst had tegengehouden. Vrijdag liet Lesmes zich ontvallen dat hij met de koning had gesproken en dat die had aangegeven ‘heel graag’ naar Barcelona te zijn afgereisd om de plechtigheid bij te wonen.

Onaanvaardbare inmenging in regeringszaken

Volgens regeringspartij Unidas Podemos was dit een onaanvaardbare inmenging van Felipe in regeringszaken. Albert Garzón van Unidas Podemos zei dit in een tweet. Die kritiek op de koning leidde vrijdagavond tot een applaus van honderden inwoners van Madrid vanaf hun balkon in solidariteit met de koning. Ze waren hiertoe opgeroepen door de rechtse oppositiepartijen.

Neutraliteit koning in twijfel getrokken

Nadat het telefoongesprek tussen Lesmes en de koning openbaar werd gemaakt, spraken diverse ministers zich uit tegen koning Felipe VI door zijn neutraliteit in twijfel te trekken. Ook de tweede vice-premier Pablo Iglesias zei dat ‘institutioneel respect neutraliteit van de staatsleiding betekent’. Iglesias citeerde in een tweet vervolgens het deel van de Spaanse grondwet waarin staat dat ‘soevereiniteit berust bij het Spaanse volk ‘en dat ‘alle macht van hen komt ’. Zijn partij is openlijk tegen de monarchie en Pablo Iglesias maakt geen geheim van zijn streven ervoor te zorgen dat Spanje een republiek wordt.  

Turbulent

De Spaanse regering bevindt zich in een turbulente periode vanwege de opleving van het coronavirus. In de zomer vertrok de voormalige koning Juan Carlos nog naar de Verenigde Arabische Emiraten in een zelfopgelegde ballingschap na beschuldigingen aan zijn adres van financiële onregelmatigheden. Felipe VI werd op 19 juni 2014 koning van Spanje na de troonsafstand van Juan Carlos I. De macht van de Spaanse monarchie is symbolisch.

Dit vind je misschien ook leuk