In heel Spanje huizenprijzen voor het eerst in vijf jaar omlaag

door admin
In heel Spanje huizenprijzen voor het eerst in vijf jaar omlaag

Sinds de aanvang van de noodtoestand in het eerste kwartaal van dit jaar daalden de huizenprijzen in een aantal regio’s van Spanje, terwijl de prijzen in andere regio’s nog stabiel bleven. Nu is er voor het eerst op nationaal niveau sprake van een prijsdaling op de woningmarkt. In de steden Valencia, Madrid en Barcelona was deze prijsdaling het grootst. 

Volgens Tinsa bedraagt de gemiddelde vastgoedprijs in Spanje nu 1.361 euro per vierkante meter, terwijl dit in het eerste kwartaal van 2020 nog 1.383 was. Sinds de coronapandemie zijn intrede deed, daalde de prijs per vierkante meter met 1,6%. Een jaar geleden, in het derde kwartaal van 2019, was de prijs per vierkante meter 1.367 euro. 

Woningmarkt in Asturië, Canarische Eilanden en Balearen stabielst 

Hoewel in alle Spaanse regio’s de prijzen nu lager liggen dan begin 2020, was deze daling niet overal even groot: vooral in Extremadura (-9%), Aragón (-8,3%) en Castilië en León (-8,1%) daalden de prijzen fors. In Asturië (-1,9%), op de Canarische Eilanden (-2%) en de Balearen (-3,9%) daarentegen ondervond de woningmarkt de minste invloed van de coronacrisis. Vergeleken met een jaar geleden is de woningprijs het sterkst gedaald in de regio La Rioja (-6,6%), Extremadura (-6%) en Andalusië (-5,4%). 

Woningen in alle grote steden goedkoper geworden 

In de zes grootste steden van Spanje met meer dan 500 duizend inwoners zijn de huizenprijzen gedaald ten opzichte van begin 2020; in vijf daarvan ook ten opzichte van een jaar geleden. In Madrid kost een woning nu 5,8% minder dan in januari dit jaar en 3,6% minder dan een jaar geleden. In Barcelona was dit respectievelijk 4,3% en 4,7%. Vergeleken met begin dit jaar is de daling van de woningprijs in Valencia 6,6%, terwijl deze daling vergeleken met vorig jaar maar 0,6% is. In Sevilla zijn deze percentages respectievelijk 5,6% en 4,3% en in Zaragoza 7,9% en 0,1%. In Málaga was de daling van de gemiddelde woningprijs vergeleken met januari dit jaar het grootst met 8,1%, vergeleken met een jaar geleden is dit percentage 3,5%. 

Wonen in San Sebastian is het duurst, in Lugo het goedkoopst

In absolute getallen moet voor een appartement in San Sebastian (3.511 euro per vierkante meter) het meest worden betaald, gevolgd door Barcelona (3.190 euro per vierkante meter) en Madrid (2.865 euro per vierkante meter). Huizenzoekers zijn het goedkoopst uit als zij een woning kopen in Lugo (808 euro per vierkante meter), Ávila (868 euro per vierkante meter) of Zamora (883 euro per vierkante meter).

Volgens Tinsa, dat zich naast eigen onderzoek onder andere baseert op gegevens van statistiekinstituut INE, besteden Spanjaarden gemiddeld 20,5% van hun netto-inkomen aan de maandelijkse aflossing van hun hypotheek die volgens de meest recente gegevens uit het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 128.169 euro bedraagt. Dit percentage ligt fors hoger op de Balearen (25,1%) en in Málaga (24,5%). Van de zes grote Spaanse steden wordt alleen in Barcelona een bovengemiddeld percentage van het netto-inkomen (23%) besteed aan de hypotheek. Daarna volgt Madrid, maar met een percentage dat onder het gemiddelde ligt (19,2%). 

Dit vind je misschien ook leuk