Spaanse krant schrijft over ‘chaotische maatregelen in Nederland’

door admin
Spaanse krant schrijft over 'chaotische maatregelen in Nederland'

Het artikel is van de hand van correspondent Imane Rachidi in Den Haag en werd woensdagavond gepubliceerd met als titel: ‘Chaotische maatregelen in Nederland: vier genodigden op een burgerlijke bruiloft, maar onbeperkt op een religeuze’. Als teaser gebruikt de journalist: ‘Nederland, het Europese land waar kinderen naar school gaan zonder mondkapje en zonder sociale afstand’. 

‘Met meer dan 19.000 nieuwe gevallen in de afgelopen week, heeft de regering Rutte geen duidelijke strategie om met de tweede golf om te gaan in het land.’ Op de nieuwe maatregelen die deze week werden aangekondigd volgt, zo schrijft El Mundo, veel kritiek van de oppositie, waaronder ook de coalitiepartijen. ‘De een vindt de maatregelen overdreven, de ander ziet ze als te mild’.

Volgens de krant heeft de Nederlandse bevolking moeite de maatregelen te begrijpen. Waar moeten ze wel en niet worden toegepast? In een supermarkt kunnen klanten zonder mondkapje worden tegengehouden, terwijl het dragen ervan niet verplicht is gesteld, maar dringend geadviseerd. 

Dan volgt het voorbeeld van het verschil tussen het maximum aantal gasten op een burgerlijk en op een religieus huwelijk en wijst de schrijver op het feit dat kinderen geen mondkapje ophoeven, vaak met tientallen in de klas zitten en ook geen onderlinge afstand hoeven te houden. Als ze verkouden zijn mogen ze naar school, zonder een PCR test af te nemen of preventief in quarantaine te gaan. Terwijl voor kantoren een maximum aantal werknemers geldt van 30 mensen binnen en 40 buiten, mogen mensen in hun eigen huis maximaal 3 anderen uitnodigen. 

‘De meerderheid van deze maatregelen worden sterk aanbevolen, maar niemand controleert of men zich eraan houdt, en mensen zijn ook niet verplicht zich eraan te houden’, zo staat in het artikel.

Mondkapjes

Dan komen de mondkapjes aan de orde. ‘Sinds maart houden Rutte en het IRVM vast aan de overtuiging dat mondkapjes niet verplicht worden behalve in het OV vanwege het gebrek aan bewezen toegevoegde waarde ervan en het creëren van een vals veiligheidsgevoel. Vervolgens werden toch mondkapjes dringend aanbevolen in de drukke centra van de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. (…) Donderdag bij een parlementair debat kwam Rutte met de mededeling de aanbeveling tot het dragen van mondkapjes uit te breiden naar het hele land, ‘met onmiddellijke ingang’.

De krant besluit na de verschillende argumenten tijdens het debat uiteengezet te hebben met de opmerkingen van Rutte dat ‘de maatschappij moe is van het coronavirus’ en dat het nu aankomt op ‘veel mentale veerkracht’. Rutte belooft er alles aan te doen om een nieuwe ‘intelligente lock down’ te voorkomen en herinnert eraan dat het aankomt op ‘de individuele verantwoordelijkheid’, ‘dat is het enige wat het verschil gaat maken’.

Lees hier het volledige artikel in El Mundo.

Dit vind je misschien ook leuk