Spaanse landmacht bouwt megastad in Valladolid

door admin
Spaanse landmacht bouwt megastad in Valladolid

Het Spaanse leger maakt zich op voor oorlogen in de toekomst. Niet omdat Spanje op slechte voet staat met een ander land of natie, maar ‘ter voorbereiding op een strijd voor en tussen de burgers’. Zo schreef de Spaanse nieuwssite Voz Populí zondag. Om dit te kunnen doen wordt er een ‘megastad’ van 504 hectare met 232 gebouwen, een spoorlijn, tunnels en een bos van 174 hectare gebouwd. Deze ‘oorlogsstad’ wordt niet bewoond maar wordt wel gebruikt voor legeroefeningen om goed voorbereid te zijn op eventuele conflicten in de toekomst.

Megastad in Spaanse Valladolid

De megastad wordt gebouwd op 18 kilometer van Valladolid, op een plek waar voorheen een wapenfabriek was gevestigd, vlak naast de militaire basis El Empecinado. De reden voor de bouw van een stad is de ervaring uit eerdere missies in Irak en Syrië. Gevechten vonden daar regelmatig plaats in gebouwen en dat was heel anders dan het oefenen op vlak terrein met weinig obstakels.

In de stad worden zoveel mogelijk verschillende gebouwen en faciliteiten voorbereid: Er worden sloppenwijken nagemaakt, maar ook andere gebouwen zoals ziekenhuizen, politieposten en treinstations.

Plannen passen binnen toekomstvisie 2035 Spaanse leger

De generale staf van het leger in Spanje (JEME) heeft in de Visión 2035 aangekondigd dat het leger in 2035 een gezamenlijke strijdmacht moet zijn, bestaande uit flexibele en samenwerkende organisaties die beschikken over technologisch geavanceerde middelen en gemotiveerd personeel. Het leger moet in alle gebieden kunnen opereren voor de vrijheid en veiligheid van Spanje en zijn inwoners. Het hoofd van JEME vertelde aan Voz Populí dat in deze toekomstvisie een opleidingsplan moet worden opgenomen met oefeningen in stedelijke gebieden.

Legers in Duitsland en de Verenigde Staten maken al gebruik van dit soort oefenomgevingen. De staf van het Spaanse leger is er dan ook van overtuigd dat het creëren van een stedelijk oefenterrein een welkome aanvulling is op de andere trainingsomgevingen die al beschikbaar zijn voor de Spaanse strijdkrachten.

Dit vind je misschien ook leuk