Spanje regelt telewerken via nieuwe wet

door admin
Spanje regelt telewerken via nieuwe wet

De nieuwe wet werd drie weken geleden tijdens de Ministerraad van 22 september goedgekeurd en vervolgens in het BOE gepubliceerd. Het doel van de wet is om ‘voldoende en transparante regelgeving te bieden die voorziet in verschillende behoeftes en waarin de rechten van werknemers op een gelijke behandeling worden gewaarborgd’.

Wat valt onder werken op afstand?

De definitie van ‘teletrabajo’ is het werken op afstand via een computer of andere telecommunicatiemiddelen. De wet is van toepassing als er gedurende ten minste drie maanden voor minimaal 30 procent van de werkdag vanuit huis wordt gewerkt.

De komst van deze wet zorgt er ook voor dat de werknemer die op afstand werkt dezelfde rechten heeft als de werknemer die op een vaste standplaats werkt. Op deze manier worden zij niet benadeeld als het gaat om beloningen, arbeidstijd of baanzekerheid.

Wie draait er voor de kosten op?

De middelen die nodig zijn voor het werken op afstand worden bekostigd door de werkgever. Het vaststellen en het betalen van al deze kosten kan in een collectieve overeenkomst worden vastgelegd. Het werken op afstand is volgens de wet ‘vrijwillig en omkeerbaar’. Om deze afspraak wettelijk geldig te maken, dient een overeenkomst tussen werkgever en werknemer te worden getekend.

Uitzondering tijdens coronapandemie

Het decreet is niet van toepassing op gedwongen thuiswerken als gevolg van de coronapandemie en de daaruit voortvloeiende lockdown in Spanje. Het werken op afstand in coronatijden wordt bij wijze van uitzondering geregeld. Wel zijn werkgevers in deze periode verplicht om hun mensen de middelen te verschaffen die zij nodig hebben om het werk thuis goed uit te kunnen voeren. Tijdens collectieve onderhandelingen wordt de compensatie hiervoor nader vastgesteld als er sprake is van extra kosten aan de kant van de werknemer.

Dit vind je misschien ook leuk