Meer dan vijftig doden in Spanje door ongelukken met jachtwapens dit jaar

door admin
Meer dan vijftig doden in Spanje door ongelukken met jachtwapens dit jaar

De meeste ongelukken met jachtgeweren in Spanje deden zich dit jaar voor in de regio’s Castilië-La Mancha waar 178 mensen gewond raakten en 12 mensen overleden, in Andalusië met 131 gewonden en 9 doden en in Castilië en León waar 70 mensen gewond raakten en eveneens 9 slachtoffers aan hun verwondingen overleden. In de regio’s Catalonië en Baskenland daarentegen is dit jaar nog geen enkel ongeval met jachtwapens geregistreerd. In de regio’s Murcia, de Balearen, Cantabrië, Navarra en de Canarische Eilanden raakten er wel mensen gewond, maar overleed niemand aan de gevolgen van het schot. 

Geen verdenking op huiselijk geweld geregistreerd

De regering maakte deze cijfers bekend nadat de regionale groen-socialistische partij Compromís in de Eerste Kamer om officiële cijfers omtrent ongelukken met jachtwapens had gevraagd, in het bijzonder over het aantal vrouwelijke slachtoffers bij dit type ongelukken. Volgens de Spaanse premier is bij geen van de zestien vrouwelijke slachtoffers die dit jaar gewond raakten melding gemaakt van verdenking op huiselijk geweld. In Madrid kwam één vrouw om het leven door een schot uit een jachtwapen, de overige 15 vrouwen raakten gewond. 

Eén persoon in Cordoba en één in Toledo werden geraakt door een schot dat uit een jachtwapen werd afgevuurd door een minderjarige. 18 minderjarigen werden dit jaar zelf het slachtoffer van een ongeluk met een jachtwapen, één van hen kwam aan de gevolgen van het schot te overlijden.  

Dalende trend in aantal jachtwapenvergunningen

Volgens officiële cijfers waren in Spanje vorig jaar 2.576.495 vergunningen in omloop voor jacht- en sportschutters. De meeste daarvan (ruim 241 duizend) werden aangevraagd in de regio Madrid. In totaal waren er vorig jaar ruim 20 duizend minder vergunningen in omloop dan in 2018 en ruim 27 duizend minder dan in 2017, waaruit kan worden opgemaakt dat de belangstelling voor de jachtsport in Spanje dalende is. 

Dit vind je misschien ook leuk