Gratis wonen in ruil voor runnen van bar in klein Spaans dorp

door admin
Gratis wonen in ruil voor runnen van bar in klein Spaans dorp

De eigenaren van het enige café in het dorpje Olvés in de provincie Zaragoza zijn ook vertrokken. Omdat het gemeentebestuur niet wil dat de inwoners geen café meer hebben om naar toe te gaan, heeft men een ludieke actie bedacht. 

Olvés telde in 2018 nog 106 inwoners. Twee jaar later zijn dat er nog maar 70. Om verdere leegloop te voorkomen, zoekt de gemeente iemand die de bar kan runnen. De bar is namelijk dé sociale ontmoetingsplaats van het dorp.

De nieuwe bareigenaar hoeft geen huur voor zijn woning te betalen en de helft van de elektriciteits- en gasrekening wordt door de gemeente betaald. Om legaal te kunnen opereren, is de nieuwe eigenaar wel verplicht zich te registreren als zelfstandige. Buiten dat zullen alle mogelijke kortingen, subsidies en vrijstellingen uit de kast worden getrokken om het uitbaten van het dorpscafé zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de nieuwe eigenaar.

De toekomstige exploitant van het café zal ook de bar bij het zwembad gaan runnen en in de zomer profiteren van de grote toestroom van mensen die het dorp bezoeken. Tijdens de zomermaanden zijn vaak zo’n 500 mensen in het dorp te vinden. Van dagjesmensen tot mensen – vaak voormalige inwoners en familieleden van inwoners – die zich in de zomermaanden voor een paar weken terugtrekken in het pittoreske dorpje.

De burgemeester verzuimt niet de nadelen van het bedrijf te noemen. “Ze gaan geen fortuin verdienen,” zegt ze, “maar als ze erin slagen om voldoende publiek aan te trekken kan een klein gezin met de inkomsten van de bar ervan leven.” Daarnaast zijn er verschillende bedrijven in het gebied waar de andere familieleden kunnen werken om extra inkomen te genereren.” De burgemeester heeft er alle vertrouwen in dat er een goede kandidaat gevonden zal worden. De kosten zijn laag en de huisvesting is gratis. Kandidaten moeten wel houden van een rustig leven in de natuur.

“Een stad zonder bar en zonder sociaal ontmoetingscentrum is een stad zonder leven”, aldus de burgemeester.

Dit vind je misschien ook leuk