Risiconiveau als extreem hoog gekwalificeerd voor vijf Spaans regio’s

door admin
Risiconiveau als extreem hoog gekwalificeerd voor vijf Spaans regio's

Alle gemeenten in Spanje met meer dat 5 duizend inwoners worden ingedeeld in een van de vier risiconiveaus: laag, gemiddeld, hoog en extreem hoog. Dat blijkt uit het eerste ontwerp van de ‘routekaart’ waar de Spaanse krant El País inzage in had. Als de gehanteerde criteria worden toegepast op de laatste cijfers van deze week, is het risiconiveau in zeker vijf regio’s ‘extreem hoog’. Dat geldt voor Navarra, Aragón, Castilië en León, Madrid, La Rioja en daarnaast ook in Ceuta. 

Alleen in regio Galicië is risico laag

Risiconiveau ‘hoog’ geldt nu voor de regio’s Castilië-La Mancha, Catalonië, Melilla, Murcia en Baskenland. Een gemiddeld risico wordt gelopen in de regio’s Andalusië, Asturië, de Balearen, de Canarische Eilanden, Valencia, Cantabrië en Extremadura. Alleen in de regio Galicië is het risiconiveau laag. Geen enkele regio in Spanje is zonder risico of over naar het nieuwe normaal. 

Criteria voor indeling in risiconiveaus

De criteria voor de indeling in een van de vier niveaus zijn de incidentie van nieuwe covid-gevallen per 100 duizend inwoners in de afgelopen week en in de afgelopen twee weken, het percentage positieve testresultaten van het totale aantal afgenomen tests, het percentage bezetting van de capaciteit aan ziekenhuisbedden en het percentage bezetting van de capaciteit aan ic-bedden. Ook wordt rekening gehouden met het percentage niet-traceerbare covid-gevallen. Aan ieder criterium is vervolgens een bepaalde drempelwaarde toegekend. Bij risiconiveau ‘extreem hoog’ zijn bijvoorbeeld 20 procent van de ziekenhuisbedden en 25 procent van de ic-bedden bezet door covid-19-patiënten. 

Op basis van het bovengenoemd schema, dat nog niet definitief is en met de regio’s moet worden besproken, worden de maatregelen gedefinieerd die van kracht gaan om de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen. Deze maatregelen gaan dan gelden voor alle gemeenten in Spanje met meer dan 5 duizend inwoners die de drempelwaarden van de criteria overschrijden. 

Geen verplichte quarantaine, wel exceptionele maatregelen

Bij geen enkel risiconiveau wordt verplichte quarantaine opgelegd, maar bij ‘extreem hoog’ risico kunnen wel ‘exceptionele maatregelen’ van kracht gaan zoals het beperken van de mobiliteit. Voor de gebieden met ‘hoog risico’ zullen gelijkende maatregelen van kracht gaan zoals die nu worden gehanteerd in de regio’s met de meeste besmettingsgevallen, waaronder een maximum van zes personen bij bijeenkomsten, sluiting van binnenruimten van bars en restaurants, gehalveerde capaciteit op de terrassen met mimimaal twee meter afstand tussen de tafeltjes, beperking van de capaciteit in het openbaar vervoer, dringend advies om thuis te werken als dat mogelijk is, beperkt aantal aanwezigen bij uitvaarten en andere ceremonies en sluiting van casino’s en speelhallen.  

Autonome regio’s houden regie

Het maatregelenpakket bij elk risiconiveau gaat bij overschrijding van de drempelwaardes niet automatisch van kracht, maar zal door de deelbesturen zelf worden afgekondigd. Wel moet het ministerie van Volksgezondheid van het genomen besluit op de hoogte worden gesteld. 

Directeur van het coronacrisiscentrum Fernando Simón verwacht dat het definitieve plan begin volgende week klaar is. Als met alle regio’s gesproken is, moet het plan unaniem door de interterritoriale raad worden aangenomen zodat zich geen juridische discrepanties voordoen op het moment dat de maatregelen van kracht gaan.

Dit vind je misschien ook leuk