Rioolwateronderzoek Madrid kan gelijk staan aan afnemen 10 duizenden PCR-tests

door admin
Rioolwateronderzoek Madrid kan gelijk staan aan afnemen 10 duizenden PCR-tests

De uitkomsten van dit rioolwateronderzoek zouden gelijk staan aan wanneer er bij ‘tienduizenden inwoners PCR-testen uitgevoerd worden’, meldde de vicesecretaris van Volksgezondheid van de regio Madrid, Antonio Zapatero, zo schrijft de krant 20Minutos.

Rioolwater zit altijd vol met vele ziekteverwekkers waaronder bacteriën en virussen. Ook het coronavirus is, zelfs al voor de uitbraken met het virus plaatsvinden, in het rioolwater aangetroffen. De Spaanse krant el Confidencial meldde in augustus dat diverse regionale en centrale overheden in Spanje hun afvalwater met dit doel analyseerden. De analyse van afvalwater als methode om het Covid-19 niveau bij een specifiek deel van de bevolking te meten, is het meest betrouwbare systeem gebleken om nieuwe besmettingshaarden te voorspellen.

Mogelijkheden voor de regio Madrid

De deelregering van regio Madrid heeft zich goed ingelezen in dit type onderzoek en vervolgens samen met Canal de Isabel II, het bedrijf dat de watervoorziening voor de regio Madrid beheert, onderzocht of het ook geschikt zou zijn voor Madrid. In juli werd met het onderzoek gestart. Het is qua omvang uniek voor Spanje en waarschijnlijk zelfs voor Europa. Het is het grootste initiatief, met de meeste bemonsteringspunten, de hoogste analysefrequentie en de grootste bevolkingspopulatie die wordt meegenomen in het onderzoek. Per week worden één tot twee keer monsters genomen uit 293 bemonsteringspunten en zuiveringsinstallaties van het Madrileense waterbedrijf. Dat betekent dat het rioolwater van ruim 6,5 miljoen inwoners wordt gecontroleerd. De monsters worden wekelijks geanalyseerd.

Anticiperen op basis van modellen

Dit ambitieuze monitoringsprogramma maakt vroege detectie mogelijk zodat de gezondheidszorg kan anticiperen op het verschijnen van nieuwe uitbraken en ziekenhuisopnames. Wiskundigen en natuurkundigen hebben modellen ontwikkeld die de relatie tussen de aanwezigheid van coronavirus in rioolwater en het aantal besmette gevallen en opnames aantonen. ‘De gevonden waarden voorspellen het aantal opnames in de 24 tot 48 uur die volgen op de meting’, meldde Zapatero.

Dit vind je misschien ook leuk