Recordaantal nieuwe besmettingen dit weekend in Spanje

door admin
Recordaantal nieuwe besmettingen dit weekend in Spanje

Na het weekend, waarin geen gevallen worden bijgehouden, is het aantal nieuwe besmettingen 37.889 waarvan 3.750 in de laatste 24 uur zijn vastgesteld en 217 meer doden zijn te betreuren. De regio’s met de hoogste virusincidentie zijn Navarra (945,41) La Rioja (530,94) en Aragón (509,36) en Castilla y León (486,17). In Madrid blijft het aantal besmettingen dalen. Hier is de virusincidentie nu 439,33 gevallen per 100.000 inwoners volgens de laatste gegevens van het ministerie van Volksgezondheid.

Laagste virusincidentie op Canarische Eilanden

Op basis van de geaccumuleerde virusincidentie staan de Canarische Eilanden er het beste voor met een virusincidentie van 77,23, gevolgd door Valencia met 115,75 en de Balearen met 129,71. Zie deze link voor alle cijfers per regio.

Fernando Simón, directeur van het Spaanse coronacrisiscentrum gaf op maandagmiddag een persconferentie waarvan de krant La Vanguardia verslag deed. Hierin gaf hij aan dat het te verwachten is dat in Spanje, ‘als we niet heel voorzichtig zijn, de virusincidenties weer kunnen toenemen’. Hij zei ook dat in 7 autonome regio’s de tendens stabiliseert en in de andere 10 is deze stijgende. ‘In Spanje evolueren we niet zo goed als we zouden willen. De incidentie is heel hoog’, waarschuwde Simón. 

Hoogste virusincidentie van 10 tot 19 jaar

De leeftijdsgroep met de hoogste virusincidentie is die van 10 tot 19 jaar hoewel er een toename is te zien in de groep van 20 tot 29 jaar, maar in mindere mate. Simón: ‘Als we geen maatregelen toepassen, dan is het te verwachting dat de incidenties gedurende de winter meer toenemen’. 

Simón zei ook dat er een globale toename van de virusincidentie is geweest in Spanje in de laatste weken en dat die toename groter was dan wat men eerder had verwacht, maar langzamer gaat dan in andere zones in Europa. Daarom benadrukte hij opnieuw hoe belangrijk het is dat mensen zich aan de maatregelen houden om niet die andere tendens te gaan volgen. 

Op dit moment zijn er in Spanje 20 gemeenten met meer dan 100.000 inwoners waar de virusincidentie hoger is dan 500, hieronder zijn Granada, Jaén, Burgos, León, Salamanca, Hospitalet de Llobregat, Mataró, Santa Coloma de Gramanet, Reus en Pamplona. ‘Het is zeker dat het dragen van een mondkapje en het afstand houden tot je vrienden niet de prettigste maatregel van de wereld is, maar dit is wat kan voorkomen dat we veel drastischere maatregelen moeten nemen’, legde Simón ten overvloede uit.

Allerheiligen

Hij voegde nog toe wat betreft de ‘Puente de Todos los Santos (het lange weekend rond de nationale vrije dag van Allerheiligen die is doorgeschoven naar maandag 2 november) ‘ik geloof niet dat er iemand in Spanje is die niet begrijpt dat de mobiliteit tussen regio’s met een verschillende mate van overdracht een risico inhoudt en dat men daarom heel voorzichtig moet zijn bij het reizen naar andere gebieden’.

Dit vind je misschien ook leuk