Tropische storm Barbara brengt veel regen en wind naar Spanje

door admin
Tropische storm Barbara brengt veel regen en wind naar Spanje

Dinsdag komt storm Barbara via het zuidwesten Spanje binnen en trekt dan in de komende dagen via het westen van Andalusië en Extremadura over het land richting de Pyreneeën. Dat zal gepaard gaan met sterke windvlagen die in hoger gelegen gebieden een snelheid van 100 kilometer per uur kunnen bereiken. Na Spanje krijgen ook Frankrijk en Engeland met deze tropische storm te maken.  

Veel en lang aanhoudende regenbuien

In een groot deel van Spanje zal het om windsnelheden van 70 tot 80 kilometer per uur gaan, op enkele plaatsen kan dit zelfs toenemen tot een zware storm met windstoten van meer dan 120 kilometer per uur. Storm Barbara neemt nog een aantal lagedrukgebieden mee die zich vanuit het westen richting het oosten van Spanje zullen verplaatsen en in dit gebied veel regen veroorzaken, met name in het westelijk deel. In het zuiden van het Castiliaans Scheidingsgebergte kan in de komende dagen plaatselijk zelfs meer dan 250 liter regen per vierkante meter vallen. 

Vooral storm in westen en noorden van Spanje

Dinsdag gaat het vooral in het westen en noorden van Spanje stormachtig waaien en krijgt met name het midden van het land te maken aanhoudende zware regenval. Het oostelijk mediterrane gebied en de Balearen blijven mogelijk buiten schot, maar op de Canarische Eilanden zal het ook langdurig en hevig regenen, met name in La Palma. 

Komende dagen blijft weertype onveranderd

Volgens AEMET blijft de situatie woensdag vrijwel onveranderd en houdt het instabiele weertype aan. De dag begint met veel wind en regen in het grootste deel van het vastenland van Spanje en op de Canarische Eilanden. Lokaal komen er hevige regenbuien voor in het westelijk deel van Galicië, het zuidwestelijke puntje van Castilië en León, het noorden van Extremadura, het Cantabrisch Gebergte en de zuidelijke Pyreneeën. In het overige deel van Spanje zullen de buien in de loop van woensdag verdwijnen, in de mediterrane regio’s en de Balearen zal de woensdagmiddag droog zijn. 

Temperatuur normaal voor tijd van het jaar

De zuidelijke wind zorgt voor hoge nachttemperaturen die overdag aanzienlijk dalen op dinsdag in het westen van Spanje en op woensdag ook in het centrale en oostelijke deel van het land. De dagtemperatuur is normaal voor de tijd van het jaar in het noordwesten van Spanje en ligt daar zelfs boven in het zuiden en oosten. Dinsdag kan de temperatuur in het centrale en oostelijke deel van Andusië oplopen tot boven de 30 graden. In de noordelijke helft van Spanje ligt de temperatuur woensdag tussen de 15 en 18 graden. 

Vanaf donderdag neemt de regen in het grootste deel van Spanje langzaam af, met uitzondering van de regio Galicië, Extremadura, Andalusië, het Castiliaans Scheidingsgebergte en de Pyreneeën, waar het lokaal nog hevig kan regenen. In het weekend verwacht AEMET een stabieler weertype, maar vanaf zondag zorgt een nieuw front voor regen in vrijwel het hele land.

Dit vind je misschien ook leuk