Spanje wil avondklok invoeren

door admin
Spanje wil avondklok invoeren

De Spaanse overheid ziet zich genoodzaakt drastischer in te grijpen nu de tweede coronagolf onverminderd doorzet. Met een avondklok hopen premier Sánchez en minister van Volksgezondheid Illa het aantal nieuwe covid-gevallen weer onder controle te krijgen. Voor het zover is, moeten er nog een aantal cruciale stappen worden doorlopen.

Voor een dergelijke ingrijpende maatregel die voor het hele Spaanse grondgebied geldt, is het afkondigen van een noodtoestand vereist. Daarbij moeten alle autonome regio’s instemmen met de invoering van de nachtklok en moet ook de oppositiepartij Partido Popular groen licht geven om deze maatregel langer dan 15 dagen te kunnen handhaven. 

Regio’s moeten goedkeuring geven

Vooralsnog is het onduidelijk of het regiobestuur van Madrid al dan niet officieel om de invoering van een avondklok heeft gevraagd. Alleen de regiominister van Volksgezondheid heeft laten laten weten voornemens te zijn een avondklok in te voeren.

Madrid is niet de enige regio die zich over deze maatregel heeft uitgesproken, ook de regio’s Valencia en Castilië-La Mancha hebben zich positief getoond voor het instellen van de avondklok. Later deze week overlegt de Interterritoriale Raad van Volksgezondheid over het invoeren van de avondklok, waarna de premier in kaart kan brengen hoe de regio’s tegenover deze ingrijpende maatregel staan. 

Niet de straat op tussen twaalf uur ’s nachts en zes uur ’s ochtends

Volgens bronnen van de regering zou het om een uitgaansverbod gaan tussen twaalf uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends, om de economische activiteit van de horeca in Spanje zo min mogelijk te benadelen. De avondklok moet tijdelijk een einde maken aan drankfestijnen op straat en feesten bij mensen thuis, waar nog steeds de meeste besmettingen plaatsvinden. 

Mogelijkheid tot verlengen belangrijk

De Partido Popular zou de invoering van de avondklok kunnen verhinderen, als de partij geen toestemming geeft voor de mogelijkheid een noodtoestand, indien nodig, na 15 dagen te verlengen. De Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa voorziet dat een avondklok voor alleen 15 dagen onvoldoende zal zijn om de coronastatistieken te kunnen ombuigen. Zijn ministerie werkt momenteel aan een actieplan dat in de komende Interterritoriale Raad besproken wordt en waarin aanbevelingen worden geëvalueerd voor de verschillende epidemiologische situaties in de regio’s. 

Dit vind je misschien ook leuk