Ministerraad Spanje vanaf 10 uur bijeen voor nieuwe Staat van Alarm

door admin
Ministerraad Spanje vanaf 10 uur bijeen voor nieuwe Staat van Alarm

Met een Staat van Alarm kunnen Spaanse regio’s vervolgens gedurende 15 dagen zelf beperkende maatregelen instellen op basis van hun specifieke gezondheidssituatie. Het zal de Vierde Staat van Alarm zijn in de huidige democratie.

De maatregel wordt door 10 autonome regio’s formeel gesteund. Opvallend is dat daarbij geen regio’s zitten die door de Partido Popular worden bestuurd. Die wijzen de maatregel niet af maar hebben ook nog niet expliciet hun steun toegezegd. Twee socialistische regio’s, Aragón en Canarische Eilanden, hebben nog niet verzocht om een Staat van Alarm, maar zullen deze wel steunen.

‘Situatie is zeer ernstig’

Premier Sánchez richtte zich zaterdag direct tot de Spanjaarden met de opmerking: ‘Dit situatie is zeer ernstig’ en ‘er komen enkele zeer zware maanden aan’. Minister Illá van Gezondheidszorg vroeg daarbij om een ‘brede steun’ om de Staat van Alarm te kunnen afkondigen en op die manier in het hele land een avondklok in te kunnen stellen. 

Voldoende steun

De regering PSOE / Podemos heeft hierbij steun van de partij Ciudadanos. Samen met de stemmen van de PNV en de Catalaanse partijen die de huidige regering steunen heeft de regering voldoende steun om de maatregel door het parlement te krijgen. Dan kan de maatregel zonodig na de eerste 15 dagen worden verlengd.

Staat van Alarm niet hetzelfde als lockdown

Een staat van alarm is niet synoniem met een nieuwe lockdown, zoals veel mensen denken. Juist met de afkondiging van een nieuwe Staat van Alarm wil de regering een nieuwe lockdown voorkomen. De maatregel geeft regio’s juist de middelen in handen om snel specifieke maatregelen passend bij hun eigen gezondheidssituatie in te stellen zonder dat deze eerst door een rechtbank beoordeeld hoeven te worden. Zodoende kan voorkomen worden dat mensen binnen moeten blijven in gebieden met relatief weinig besmettingen en voldoende capaciteit in de zorg. 

Premier Sánchez hoopt dat hij voldoende steun krijgt om de Staat van Alarm slechts eenmaal in te voeren, zodat hierover niet elke twee weken opnieuw hoeft te worden gestemd in het parlement, zoals in het voorjaar tijdens de eerste golf wel nodig was.

Avondklok

Veel regio’s dringen aan op een avondklok omdat in de nachtelijke uren de meeste besmettingen en uitbraken ontstaan op feestjes, familiebijeenkomsten en andere sociale gelegenheden. 

Zeven autonome regio’s in Spanje bevinden zich in de categorie ‘extreem risico’ als de nieuwe criteria worden toegepast. Dit zijn Aragón, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Madrid, Catalonië, Navarra, Madrid en La Rioja en de autonome steden Ceuta en Melilla. Het risico wordt bepaald op basis van 8 primaire en 20 secundaire indicatoren die gemeenten met meer dan 10.000 inwoners in vier risicogroepen indelen. De belangijkste indicatoren zijn virusincidentie en zorgcapaciteit. Als deze criteria worden toegepast bevindt heel Spanje zich in extreem of hoog risico behalve de Balearen, Canarische Eilanden, Cantabrië, regio Valencia, Extremadura en Galicië. 

Dit vind je misschien ook leuk