Regio’s Spanje razendsnel op slot met oog op ‘puentes’

door admin
Regio’s Spanje razendsnel op slot met oog op ‘puentes’

Met het afkondigen van de Staat van Alarm in Spanje op zondag kunnen regiobesturen beperkingen opleggen aan inwoners. Met het oog op de komende ‘puentes’ (de lange vrije weekenden) ter gelegenheid van de Todos los Santos en de Virgen de Almudena grijpen regiobesturen nu in met het afkondigen van lockdowns – oftewel perimetrale afsluitingen – om nog meer besmettingen te voorkomen.

Overzicht van maatregelen en beperkingen per Spaanse regio

Madrid, Cantabrië, Andalusië, Castilië-La Mancha, Castilië en León, Murcia, Navarra, Aragón, La Rioja, Baskenland, Asturië, Ceuta en Melilla hebben een perimetrale afsluiting aangekondigd wat wil zeggen dat in- en uitgaand verkeer wordt beperkt tot strikt noodzakelijke bewegingen. Alleen in de regio’s Valencia en de Canarische eilanden gelden nog geen extra maatregelen.

Andalusië

Voor deze regio geldt een perimetrale afsluiting tot 9 november met een avondklok tussen 23.00 en 6.00 uur. 450 gemeentes in Andalusië zijn afzonderlijk van elkaar gesloten inclusief de steden Sevilla, Jaén en Granada.

Aragón

Sinds 27 oktober geldt een perimetrale afsluiting voor de hele regio. In de drie grotere steden in Aragón – Zaragoza, Huesca en Teruel – zijn reisbeperkingen opgelegd. De steden zijn afgesloten en inwoners mogen de steden niet in of uit.

Asturië

Sinds 28 oktober geldt ook dat Asturië is afgesloten voor onbeperkte tijd. De gemeentes Avilés, Gijón en Oviedo zijn ook afgesloten. Het reizen door Asturië is toegestaan en het verlaten of toegang krijgen tot de Spaanse regio is alleen mogelijk in noodsituaties.

Balearen

Alleen de stad Manacor is afgesloten. Op de rest van het eiland is er geen sprake van andersoortige afsluitingen.

Baskenland

Baskenland heeft de regio ook perimetraal afgesloten sinds 27 oktober. Het reizen tussen gemeentes is alleen toegestaan met een geldige reden, waaronder werk, doktersbezoek, studie of om te zorgen voor een ziek familielid. Ook in Baskenland geldt een avondklok van 23.00 tot 6.00 uur en zijn samenkomsten toegestaan tot zes personen.

Cantabrië

Voor deze Spaanse regio geldt een perimetrale afsluiting van 30 oktober tot 9 november. Ook besloot het regiobestuur de vakantie begin november te schorsen om reisbewegingen van gezinnen te voorkomen.

Castilië en León en Castilië-La Mancha

Voor de twee Castillas geldt ook een perimetrale afsluiting van 30 oktober tot 9 november. Inwoners mogen alleen in noodgevallen hun huis verlaten. In Castilië-La Mancha duurt de afsluiting vooralsnog tot 14 november, ervan uitgaande dat de Staat van Alarm wordt verlengd.

Catalonië

De Generalitat van Catalonië wil graag dat mensen in de weekenden binnenblijven. Iets wat niet strookt met de mogelijkheden binnen de Staat van Alarm. Donderdag zal hier een uitspraak over worden gedaan wat inhoudt dat daarna wellicht de hele regio wordt afgesloten. Vooralsnog heeft het bestuur alle restaurants en bars in Catalonië minstens twee weken gesloten.  

Ceuta

In de weekenden mag niemand in of uit Ceuta. Deze maatregel gaat vanaf 30 oktober in en geldt ook voor verkeer via de haven van Cadíz en via de luchthavens.

Extremadura

In deze regio geldt een perimetrale afsluiting voor 14 gemeentes in de provincie Cáceres en 8 gemeentes in Badajóz.

Galicië

In Galicië zijn slechts 8 gemeentes perimetraal gesloten in de provincie Orense.

La Rioja

In la Rioja geldt een perimetrale afsluiting van 23 oktober tot 7 november en een avondklok van 22.00 tot 5.00 uur. Binnen de regio zijn gedurende een maand de steden Logroño en Arnedo gesloten, ook moeten restaurants in deze gebieden vanaf 30 oktober een maand sluiten.

Madrid

Over Madrid is veel te doen onder andere door de politieke twist tussen premier Sánchez en regiopresident Díaz Ayuso. Vooralsnog is er sprake van een gedeeltelijke lockdown van de Spaanse regio wat betekent dat 32 districten zijn gesloten. In de puente van Todos los Santos (weekend van 1 november) en die van Virgen de Almudena (weekend van 9 november) geldt de afsluiting voor de hele regio Madrid.

Melilla

Vanaf donderdag 22.00 wordt de stad afgesloten. Het in- en uitreizen wordt beperkt tot alleen een doktersbezoek, het teruggaan naar huis of om een examen af te leggen. In Melilla geldt een avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur.

Murcia

Er geldt een perimetrale afsluiting voor de gehele regio van Murcia, bovendien geldt hetzelfde voor alle 45 gemeentes binnen Murcia. Deze maatregel gaat op 30 oktober van kracht en duurt tenminste tot 9 november met mogelijkheid tot verlenging als de Staat van Alarm ook wordt verlengd.

Navarra

De eerste regio van Spanje die op 27 oktober een perimetrale afsluiting afkondigde en die vooralsnog loopt tot 9 november. Een avondklok geldt in Navarra tussen 23.00 en 6.00 uur en samenkomsten met andere mensen dan eigen huisgenoten zijn verboden.

Dit vind je misschien ook leuk