Zoektocht naar massagraven uit de Spaanse burgeroorlog in Albatera

door admin
Zoektocht naar massagraven uit de Spaanse burgeroorlog in Albatera

Op de plek waar ooit het concentratiekamp heeft gestaan, staat nu een monument voor de slachtoffers. Het terrein ligt er momenteel verlaten bij en op sommige plekken worden granaatappelbomen en palmbomen gekweekt.

Onder leiding van archeoloog en historicus Filipe Mejías zal een team van 5 archeologen proberen de exacte grenzen van het kamp te lokaliseren. Dit is vermoedelijk 700 meter lang en 200 meter breed geweest. Het enige zichtbare overblijfsel van het kamp is een bakstenen hut die als broodoven diende.

Het is niet bekend hoeveel mensen er exact in het kamp hebben gezeten en evenmin zijn de namen van de slachtoffers bekend. Vermoedelijk gaat het om 20.000 gevangenen waaronder een groot aantal mensen dat in de haven van Alicante is opgepakt op de vlucht voor het regime van Franco.

Menselijke resten

De huidige eigenaren van de grond vertelden dat ze tientallen jaren geleden tijdens het cultiveren van de grond menselijke resten waren tegengekomen, waaronder gescalpeerde schedels. Andere mondelinge getuigenissen bevestigen dit. Dit was voldoende aanleiding voor Mejías om het terrein nader te onderzoeken.

Onderzoek

Het complete onderzoek naar de massagraven zal zo’n drie weken in beslag nemen. Enkele luchtfoto’s uit de jaren veertig van de vorige eeuw tonen aan waar het kamp ongeveer heeft gelegen. Met behulp van metaaldetectoren en door het afgraven van de grond zal de exacte locatie van het kamp worden vastgesteld. Het team zal in de derde en laatste week van de onderzoeken worden uitgebreid met vier medewerkers van de Servicio de Geodetección del Patrimonio Histórico van de Universiteit van Cádiz. Zij zullen met behulp van een bodemradar de grond detecteren op zoek naar de massagraven.

Kosten

La Conselleria de Participación, Transparencia, Cooperación y Calidad Democrática van de provincie Valencia heeft een bedrag van 17.600 euro toegekend aan dit project.

Massagraven in Spanje

Spanje is het land met het grootste aantal massagraven van politieke gevangenen in de Europese Unie en het op één na grootste ter wereld, na Cambodja. De databank van het Ministerie van Justitie werkt met een geschat aantal van meer dan 120.000 slachtoffers, verspreid over een kleine 3.000 massagraven. Andalusië, Aragon en Asturië zijn de Autonome Gemeenschappen met het hoogste aantal niet-geïdentificeerde graven.

Rapport

Onlangs hebben twaalf onderzoekers, gecoördineerd door Francisco Etxebarría, van de Universiteit van Baskenland, onderzoek gedaan naar de huidige staat van de opgravingen van massagraven uit de Burgeroorlog en de Franco-dictatuur en hebben aanbevelingen uitgebracht voor het ministerie van Justitie. Volgens het rapport zijn er sinds 2000 slechts 740 van de 3.000 massagraven opgegraven en zijn de overblijfselen van 9.000 mensen teruggevonden. Dit betekent dat ongeveer 114.000 slachtoffers nog niet zijn opgegraven en geïdentificeerd.

In het verslag wordt benadrukt dat met een officiële overheidsinterventie in vier of vijf jaar het probleem van de verdwenen personen in Spanje kan worden opgelost. Ondanks het feit dat een deel van de samenleving van mening is dat het openen van graven synoniem staat voor het openbreken van wonden, willen veel nabestaanden van de slachtoffers dat de graven worden ontruimd om het verdriet een plek te kunnen geven. Inmiddels heeft de regering aangekondigd dat er subsidies worden verstrekt om de opgravingen financieel te ondersteunen. Dit gaat om een bedrag van 750.000 euro.

Dit vind je misschien ook leuk