Lockdown in Spanje redde duizenden levens, maar hoeveel?

door admin
Lockdown in Spanje redde duizenden levens, maar hoeveel?

De strikte lockdown tussen medio maart en mei heeft de dood van zo’n 4.000 mensen voorkomen door het aantal besmettingen met 16 procent te verminderen. Dat is de conclusie van Duitse wetenschappers van het Leibniz onderzoeksinstituut in Frankfurt (SAFE) van hun onderzoek naar maatregelen die verschillende Europese overheden hebben genomen tijdens de eerste coronagolf. Het onderzoek werd maandag gepubliceerd zo schrijft onder meer de Spaanse krant La Vanguardia.

Het onderzoek is gebaseerd op een nieuw empirisch model, ontwikkeld door de SAFE-onderzoekers, dat de verspreiding van de ziekte en de maatregelen om deze te beheersen per regio vergelijkt. Hoewel de coronapandemie nog geen verleden tijd is – en daardoor de studie ook nog niet afgerond is – doen onderzoekers al wel conclusies naar aanleiding van statistieken tijdens de eerste coronagolf.

Eerder ingrijpen Spaanse regering had nóg grotere impact gehad

Een van de andere conclusies is dat wanneer de strikte maatregelen zoals beperkte contactmogelijkheden, gedeeltelijke sluitingen van economische activiteit en sluiting van de scholen, eerder waren genomen, er nog meer sterfgevallen en besmettingen voorkomen hadden kunnen worden in Spanje. ‘De effectiviteit van de lockdown in Spanje was significant minder dan wanneer (dezelfde) maatregelen een week eerder waren geïmplementeerd’, verzekert de econoom Alexander Ludwig, een van de verantwoordelijke onderzoekers. Hij concludeert dit op basis van vergelijkingen van cijfers uit regio’s die zich in een eerder stadium van de pandemie bevonden toen ze de strikte maatregelen implementeerden.

Als de Spaanse overheid helemaal niet was overgegaan tot een strikte lockdown, dan was het aantal sterfgevallen volgens de Duitse wetenschappers tussen medio maart en medio mei waarschijnlijk opgelopen tot 31.000 doden. Officiële bronnen bevestigen 27.000 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 tijdens de eerste coronagolf in Spanje.

Zelfde conclusie, andere cijfers door Britse wetenschappers

Ondanks deze bevindingen van SAFE kwamen in juni andere wetenschappers ook met de conclusie dat de lockdown levens heeft gered, maar zij noemden heel andere cijfers. Zo schatten onderzoekers van de Britse universiteit Imperial College London dat het afkondigen van de noodtoestand tussen maart en begin mei in Spanje en de daaropvolgende vermindering van de virusoverdracht maar liefst 450.000 levens heeft gered. Voor dit onderzoek werden gegevens uit elf Europese landen, waaronder Spanje, met elkaar vergeleken. De resultaten werden gepubliceerd in het gerenommeerde Britse natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature.

Deze onderzoekers stelden dat het van groot belang is om de effectiviteit van de beperkende maatregelen in kaart te brengen vanwege de grote sociaal economsiche gevolgen ervan. 

Dit vind je misschien ook leuk