Spaanse kerken herdenken 45e sterfdag oud-dictator Francisco Franco

door admin
Spaanse kerken herdenken 45e sterfdag oud-dictator Francisco Franco

Vrijdag 20 november is het 45 jaar geleden dat de oud-dictator overleed. Volgens ultra-katholieken wordt Franco gezien als de ware ‘redder’ van deze kerk waaraan hij allerlei privileges verleende. De Spaanse katholieke beweging MCE spreekt over zo’n twintig kerken die donderdag en vrijdag een dienst houden in het teken van de 45e sterfdag van oud-dictator Francisco Franco.

Woensdag meldde de Spaanse nieuwssite El Diario dat een van de priesters van de Vallei der Gevallenen een dienst zal houden in de basiliek waar Franco tot 2019 begraven lag en die zal eindigen bij de Mingorrubio-begraafplaats waar Franco vorig jaar herbegraven is.

Diensten in Alicante, Madrid, Valencia en Zaragoza

Woensdag schreef de Spaanse nieuwssite El Público ook over de plannen van verschillende kerken om donderdagavond een mis te houden ter ere van Franco, onder andere San Nicolás in Alicante en de Iglesia de Santiago in Madrid. Ook de nabestaanden van Franco hebben samen met de Franco-stichting een herdenkingsdienst georganiseerd in de Doce Apóstoles-kerk in Madrid. Ook in Valladolid, Valencia en Zaragoza zijn diensten gepland ter ere van Franco.

Worden herdenkingsdiensten oud-dictator toegestaan?

El Público heeft de persafdeling van de Spaanse bisschoppelijke conferentie gevraagd of zij op de hoogte zijn van deze herdenkingsdiensten en of zij van plan zijn om maatregelen te nemen tegen de bisschoppen die deze diensten toe lijken te staan. De vraag is of zo’n dienst de herinnering aan de slachtoffers van Franco schendt. Tot op heden heeft de persafdeling niet gereageerd.

Diensten ter ere van ziel overledene in plaats van franquisme

De leider van de Spaanse katholieke beweging, José Luis Corral, gaf wel een reactie en meldde dat het geen franquistische diensten zijn of dat de missen worden gehouden om een bepaalde politieke stroming op te hemelen of te vereren, maar dat de diensten worden gehouden om te bidden voor de ziel van een overledene, in dit geval Francisco Franco.

Dit vind je misschien ook leuk