Demonstraties in heel Spanje tegen nieuwe onderwijswet

door admin
Demonstraties in heel Spanje tegen nieuwe onderwijswet

Deze is vernoemd naar de huidige Spaanse minister van onderwijs Isabel Celaá. De onderwijsvernieuwingen werden afgelopen donderdag door het Congres van Afgevaardigden goedgekeurd. RTVE informeert dat het platform Mas Plurales, bestaande uit ouderverenigingen, vakbonden, bedrijven en diverse groepen uit het semi-particulier onderwijs heeft in het kader van hun campagne Mas Plurales, Más Libres, Más Iguales (meer onderscheid, meer vrijheid, meer gelijkheid) in dertig provincies opgeroepen om te protesteren tegen de nieuwe wet.

Alleen al in Madrid circuleerden duizenden auto’s met families, die met vlaggen en ballonnen voorzien van de leus  ‘Stop Ley Celaá’ de Paseo de Castellano geel en oranje kleurden. Over het exacte aantal manifestanten zijn de meningen verdeeld. 

Hoger beroep en contra-wetten

De oppositiepartijen PP en Vox lieten tijdens de demonstratie dreigende geluiden horen over een hoger beroep in het Conventionele Hof om de ‘keuzevrijheid’ van ouders te beschermen. De partijvoorzitter van de PP, Pablo Casado Blanco wil bovendien in de door zijn partij geregeerde autonome regio’s een contra-wet in het leven roepen en verklaart dat “…deze wet net zo lang leeft als dat wij nodig hebben om opnieuw te regeren”.

In een interview met El País betreurt Isabel Celáa het feit dat een deel van het particulier onderwijs niet in staat is geweest om de voordelen van de wet in te zien en zich erdoor bedreigd voelt. De campagne die zij vervolgens binnen de schoolcentra zijn gestart is zorgelijk, omdat de politieke belangen ‘buiten de onderwijscentra moeten blijven’. 

De meest controversiële punten van de wet nog eens op een rijtje:

Openbaar onderwijs

Het openbaar onderwijs is de ruggengraat van het onderwijssysteem en de wet wil de vraag naar meer semi-particulier onderwijs terugdringen.

Voor gratis onderwijs mag aan ouders op geen enkele wijze om financiële vergoedingen worden gevraagd en evenmin mag er in gesubsidieerde instellingen een scheiding plaatsvinden op basis geslacht.

Over de Spaanse taal

Het Spaans zal niet langer meer de voertaal zijn van het openbaar onderwijs en middels de wet wordt het recht op evenredig onderwijs in Spaans en co-officiële talen (Catalaans, Baskisch, Galicisch en Aranees) gegarandeerd.

Speciaal onderwijs

De norm geeft aan dat over tien jaar de gewone scholen over de middelen moeten beschikken om leerlingen met een handicap te begeleiden. Desondanks zullen de speciale scholen nog ondersteuning ontvangen voor leerlingen met zeer speciale behoeften.

Dit vind je misschien ook leuk