Hoe bereid zijn de Spanjaarden om zich te laten vaccineren?

door admin
Hoe bereid zijn de Spanjaarden om zich te laten vaccineren?

Meer dan 95 procent van de Spanjaarden spreekt zijn zorgen uit over de gevolgen van de pandemie en 74 procent onderstreept de noodzaak van drastische coronamaatregelen, zo blijkt uit een enquête van het Spaans sociaal onderzoeksbureau CIS. Toch is ook het percentage Spanjaarden dat bereid is zich te laten vaccineren gedaald van 44 naar 37 procent. 47 procent geeft aan een vaccinatie te zullen weigeren. 

Mensen met linkse politieke voorkeur eerder bereid tot vaccinatie

Spanjaarden die voor een linkse politieke partij stemmen blijken vaker bereid te zijn tot vaccinatie dan degenen die voor een rechtse partij kiezen. 46 procent van de PSOE en Unidas Podemos-stemmers geeft aan zich direct te willen laten vaccineren zodra dit mogelijk is. 37 procent van de PSOE en 40 procent van Podemos-aanhang zou vaccinatie weigeren.

Onder de voorstanders van de Partido Popular geeft 37 procent aan zich te laten vaccineren, 46 procent is voornemens het vaccin te weigeren.

Onder de Ciudadanos-stemmers is het percentage dat zich wil laten vaccineren maar 30 procent terwijl 55 procent aangeeft dit niet te willen. Vox-stemmers spannen de kroon als het gaat om het weigeren van het coronavaccin: 63 procent is niet bereid zich te laten vaccineren versus 25 procent die ervoor kiest dit wel te doen. 

Vrouwen hebben vaker weerstand tegen vaccin dan mannen

Een opvallend verschil in de bereidheid tot vaccinatie komt tot uitdrukking als gekeken wordt naar mannen en vrouwen. 40 procent van de mannen geeft aan niet bereid te zijn zich te laten vaccineren versus meer dan 53 procent van de vrouwen die het vaccin zou weigeren. 

Tussen de 25 en 34 jaar kiest ruime meerderheid ervoor vaccin te weigeren

Als naar leeftijdsgroepen wordt gekeken is de bereidheid tot vaccinatie onder jongeren tussen de 18 en 24 jaar ongeveer gelijk verdeeld: bijna 43 procent wil wel en 46 procent wil geen vaccin zodra dit beschikbaar komt. In de leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar neemt het percentage weigeraars aanzienlijk toe naar ruim 61 procent en ook in de categorie 35 tot 44 jaar is dit percentage nog steeds 58 procent. Zelfs in de leeftijdsgroep tussen 45 en 54 jaar zegt 52 procent een vaccin te zullen weigeren. In de leeftijdscategorie van 55 tot 64 jaar daalt het percentage dat niet voor vaccinatie kiest naar rond de 40 procent. 

Ouderen kiezen ondanks verhoogd risico niet massaal voor vaccinatie

Onder de 65-plussers, de leeftijdsgroep met het hoogste risico op ernstige symptomen of zelfs overlijden als gevolg covid-19, geeft nog geen 42 procent aan zich direct te laten vaccineren op het moment dat dit mogelijk is. 32 procent is voornemens het vaccin te weigeren. In deze leeftijdscategorie bevindt zich het hoogste percentage twijfelaars: bijna 23 procent heeft nog niet besloten om zich al dan niet te laten vaccineren tegen covid-19. 

Deze cijfers illustreren dat het verplicht stellen van het coronavaccin een onmogelijke zaak is. De algemeen gedeelde weerstand tegen het vaccin heeft niet in de laatste plaats te maken met de relatief korte tijd waarin het ontwikkeld is. Echter, om te voorkomen dat de pandemie nog eens tienduizenden levens gaat eisen in Spanje is uitgerekend tijd een cruciale factor bij het tot stand komen van een effectief en veilig vaccin. 

Dit vind je misschien ook leuk