Spanje komt met voorlopig Kerstplan met coronamaatregelen

door admin
Spanje komt met voorlopig Kerstplan met coronamaatregelen

Dat hebben overheidsbronnen bekendgemaakt aan de Spaanse krant El Mundo. Het voorstel dat nu op tafel ligt schrijft voor dat met Kerst maximaal zes personen bijeen mogen komen. Op kerstavond en oudejaarsavond gaat de avondklok pas in om 01:00 ’s nachts en er zullen geen territoriale quarantaines gelden. Het blijft echter wenselijk om de verplaatsingen binnen Spanje zo veel mogelijk te beperken. 

De 6 M’s 

De overheid raadt aan om de kerstdagen zoveel mogelijk met het eigen huishouden te vieren en als er toch gasten worden uitgenodigd, het gezelschap te beperken tot maximaal zes personen. Komen er gasten, dan moeten de zes preventieregels in acht worden genomen, de zogenaamde 6 M’s: zo veel mogelijk het mondkapje dragen (Mascarilla), frequent handenwassen (Manos), voldoende sociale afstand houden (Mantenimiento de la distancia), goed ventileren (Maximalizar ventilación) met open ramen en deuren en zo mogelijk buiten verblijven, het beperken (Minimalizar los contactos) van het aantal verschillende contacten, en vooral thuisblijven (Me quedo en casa) bij klachten, een positieve testuitslag of recent contact met een besmette persoon. 

Regio’s houden eindregie

Het voorstel wordt aanstaande woensdag besproken in de Interterritoriale Raad waar de afzonderlijke autonome regio’s nog voorstellen kunnen wijzigen, suggesties kunnen doen of om meer flexibiliteit kunnen vragen. Daarna wordt voor iedere regio een definitief plan opgesteld dat is aangepast aan de epidemiologische ontwikkeling van de betreffende regio en de besluiten van de regiobesturen. 

Alleen reizen als dit strikt noodzakelijk is

Een algemeen geldende regel is dat niet strikt noodzakelijke verplaatsingen vermeden moeten worden. Als er plannen zijn om toch de eigen regio te verlaten, is het raadzaam om de lokale restricties die op de plaats van bestemming gelden vooraf ter harte te nemen. Het zijn de gemeente- en regiobesturen die de uiteindelijke zeggenschap hebben over het al dan niet toelaten van bezoekers buiten het eigen gebied. 

Studenten die de kerstdagen bij hun ouders gaan doorbrengen worden verzocht om in de periode voordat ze naar huis gaan hun sociale contacten zo veel mogelijk te beperken en, eenmaal bij de ouders thuis, de preventiemaatregelen zorgvuldig in acht te nemen.

Driekoningenoptochten afgeraden

Het organiseren en houden van de traditionele driekoningenoptochten of andere evenementen waarbij veel mensen samenkomen wordt afgeraden. Alle geplande evenementen moeten afzonderlijk worden goedgekeurd door de gezondheidszorgautoriteiten die de daarvoor geldende aanbevelingen zullen hanteren. 

Op alle andere dagen dan kerstavond, Kerstmis en oudejaarsavond blijven de maatregelen zoals de avondklok van kracht zoals die nu door de verschillende regio’s zijn vastgesteld. 

Dit vind je misschien ook leuk