Vanaf woensdagforse regen, storm en wind in Spanje

door admin
Vanaf woensdagforse regen, storm en wind in Spanje

Dat front brengt hevige regenval en wind mee en trekt van West- naar Oost-Spanje. In de nacht van dinsdag op woensdag trekt het langs de Canarische eilanden en treedt in het westen het Iberisch schiereiland binnen. De hele westelijke strook van het Iberisch Schiereiland krijgt te maken met forse regenbuien. De Spaanse weerdienst Aemet spreekt voor sommige plekken over ‘gota frias’, intense regenbuien, die zich langzaam uitbreiden richting het Middellandse Zeegebied. De regen zal minstens een paar dagen aanhouden in het zuidwesten van Spanje. 

Code geel op woensdag en donderdag in Zuidwest-Spanje

Met name in Extremadura, het westen van Andalusië, Murcia en Malaga wordt er noodweer voorspeld op woensdag en donderdag. Donderdag, vrijdag en zaterdag trekt het front zeer langzaam over Spanje richting het Middellandse Zeegebied waarna voornamelijk Valencia en het oosten van Catalonië met buien te maken krijgen.  

Vanaf woensdag zeer instabiel weer

Al met al spreekt het Aemet van een behoorlijk instabiele tweede helft van deze week. Op sommige plekken in de genoemde gebieden wordt meer dan 100 millimeter regen per vierkante meter verwacht in 24 tot 48 uur tijd. Vanaf woensdag voorspelt de weerdienst ook lagere temperaturen en sterke tot krachtige rukwinden vanuit het zuiden en vervolgens vanuit het oosten. Ook op de Canarische eilanden is deze toenemende wind op woensdag en vrijdag merkbaar.

Onduidelijk hoe lang slecht weer aan zal houden in Spanje

Waarschijnlijk zal het lagedrukgebied vanaf zondag het vasteland van Spanje verlaten en richting de Balearen trekken. Toch vertelde Aemet op dinsdag nog niet zeker te weten of na zondag het stabiele weer terug zal keren. Op de radar is namelijk een nieuwe depressie te zien die vanuit het noorden op het Iberisch Schiereiland afkomt. 

Dit vind je misschien ook leuk