Hoge boetes voor hotels op Gran Canaria als zij migranten huisvesten

door admin
Hoge boetes voor hotels op Gran Canaria als zij migranten huisvesten

San Bartolomé de Tirajana en Mogán, de twee toeristische trekpleisters van het Spaanse eiland Gran Canaria, willen met hoge boetes gaan voorkomen dat accommodaties die bestemd zijn voor het toerisme gebruikt blijven worden als opvangcentra voor migranten. Uitbaters van de accommodaties hebben inmiddels het verzoek gekregen om de migranten die op illegale wijze in Spanje verblijven nog vóór 31 december de toegang tot de accommodatie te weigeren. 

Forse boetes van tussen de 30 en 300 duizend euro

Dat is de datum waarop de overeenkomst afloopt die de Spaanse overheid sloot met de hoteleigenaars op de Canarische Eilanden om tijdelijk onderdak te bieden aan de migranten. Vanaf 1 januari mogen de accommodaties alleen nog gebruikt worden voor het doel waarvoor ze bestemd zijn, namelijk het toerisme. Alle hoteleigenaars die na 1 januari nog onderdak bieden aan migranten, hangt een fikse boete boven het hoofd van tussen de 30 en 300 duizend euro. 

In Mogán en San Bartolomé de Tirajana worden volgens de gemeenten en het toerismemanagement op het eiland meer dan 6 duizend migranten ondergebracht in 16 verschillende hotels en appartementen. Onder hen bevinden 450 minderjarigen die onbegeleid naar Gran Canaria zijn afgereisd. 

Overheid moet probleem nu zelf oplossen

De opvang van de migranten in de hotels en appartementen zou het ministerie van Sociale Integratie, Sociale Zekerheid en Migratie dagelijks 300 duizend euro kosten. Volgens het gemeenteraadslid voor toerisme Ramón Suarez en de voorzitter van de Ondernemersvereniging van de Canarische Eilanden Augustín Manrique de Lara kan de overheid dat geld beter besteden aan “fatsoenlijke opvangcentra” en daarmee de toeristische accommodaties weer “vrijgeven”. Zij zijn van mening dat het niet aan de hotel- en appartementeigenaars is om het uit de hand gelopen migratieprobleem van de overheid op te lossen. 

Imagoverlies als toeristische bestemming

Het idee om migranten onder te brengen in de toeristische accommodaties ontstond afgelopen zomer toen migranten al maandenlang de nacht doorbrachten op de grond van industriegebouwen, havens en sportcomplexen. De Spaanse overheid heeft toen gepolst bij de Ondernemersvereniging van Horeca en Toerisme in Las Palmas of de door de coronapandemie gesloten hotels onderdak konden bieden aan deze mensen. Hotels bleken bereid te zijn dit te doen, als alternatief voor hun gedwongen sluiting. In de afgelopen maanden ontstond echter steeds meer ontevredenheid met het oog op imagoverlies als toeristische bestemming en werd de regering gevraagd om het onderdak van de migranten in de hotels stop te zetten. 

Nieuwe migrantenkampen

Minister José Luis Escrivá van Sociale Integratie, Sociale Zekerheid en Migratie had inmiddels al met zijn ‘Plan Canarias’ het initiatief genomen om een einde te maken aan de opvang van de migranten in toeristische accommodaties. Zij zullen in een van de migrantenkampen worden opgevangen die in de komende weken worden opgezet op zes verschillende locaties op Gran Canaria, Tenerife en Fuerteventura. De kampen moeten plaats gaan bieden aan 7 duizend mensen. 

Dit vind je misschien ook leuk