Spaanse Van Dissel over een andere manier van Kerst vieren

door admin
Spaanse Van Dissel over een andere manier van Kerst vieren

De angst dat dit wel gebeurt doordat landen onvoldoende doen om kerst- en andere vieringen in toom te houden, werd eind vorige week geuit door ECDC, het Europese RIVM. Premier Sánchez zette op 22 november uiteen hoe het Spaanse vaccinatieprogramma eruit gaat zien. Een substantieel deel van de bevolking, met name de risicogroepen, kan in de eerste helft van 2020 gevaccineerd worden vanuit 13.000 daartoe gefaciliteerde gezondheidscentra verspreid door Spanje. 

Komende feestdagen als risico

Een paar feestdagen kunnen een nieuwe golf van besmettingen veroorzaken als bij de viering daarvan de coronaregels niet goed in acht worden gekomen. Als eerste is dat het naderende lange weekeinde (puente) van 4 tot 8 december waarin de feestdagen Dia de la Constitución (Dag van de Grondwet) en Maria Onbevlekte Ontvangenis vallen. In dergelijke lange weekenden komen families en vriendengroepen vaak bijeen om gezamenlijk te lunchen.

Daarna volgt Kerstmis, of Navidad zoals dat in Spanje wordt genoemd. Traditiegetrouw eveneens een familiegebeuren, vooral op Kerstavond (Nochebuena) waarop complete families samenkomen om van een kerstlunch of -diner te genieten. Tot slot zijn er nog de Oud & Nieuw vieringen en de in Spanje belangrijke Driekoningen op 5 en 6 januari. Dit is dé dag voor kleine kinderen in Spanje waarop zij worden verwend met cadeau’s. Allemaal momenten waarop mensen in huiselijke kring samen komen en waarvan tot nu toe is gebleken dat mensen het minder nauw nemen met maatregelen als het houden van een veilige sociale afstand, het afdoende ventileren van binnenruimtes en het dragen van een mondkapje. 

Fernando Simón over zijn Kerst

Voor de epidemioloog en directeur van het Spaanse RIVM, Fernando Simón, ziet Kerst er dit jaar ook anders uit. Donderdag zei hij tijdens de wekelijkse persconferentie over de gezondheidssituatie in het land,  zeker Kerst te zullen vieren, maar absoluut met naleving van alle voorzorgsmaatregelen die mogelijk en nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Voorzichtigheid

Simón benadrukte dat het bij niemand de vraag moet zijn óf Kerst gevierd moet worden, maar dat het erom gaat hóe dat gebeurt. Iedereen zou zich er bewust van moeten zijn dat alles gevierd kan en mag worden, maar op een andere manier dan men gewend is en met inachtneming van alle coronamaatregelen en voorzichtigheid.

Dus: niet met veel mensen bij elkaar maar met maximaal zes of tien personen (afhankelijk van de regio waarin men woont) in goed geventileerde ruimtes of liever buiten. Geen knuffels en omhelzingen, geen gezang en luid gepraat zonder mondkapje en met het regelmatig wassen van de handen. Dit vergt volgens Simón een goede voorbereiding, een zeker bewustzijn en een verantwoordelijkheidsgevoel.

Komende week akkoord over maatregelen

De minister van Volksgezondheid Salvador Illa zei op dezelfde persconferentie dat de autonome regio’s nog geen overeenstemming hebben bereikt over welke beperkende maatregelen genomen of versoepeld worden tijdens de feestdagen. “We hopen de komende week tot een akkoord te komen”.

Dit vind je misschien ook leuk