Flinke wolkbreuk, 5400 bliksemflitsen en hagel in Valencia

door admin
Flinke wolkbreuk, 5400 bliksemflitsen en hagel in Valencia

Het noodweer stelde de infrastructuur in de stad aan de Spaanse oostkust op de proef en de eerste tunnel die door het water onbegaanbaar werd was die van de Avenida Hermanos Machado aan de noordelijke rondweg. Halverwege de ochtend moesten ook de Pechina en Blanquerías tunnels worden gesloten. Dit resulteerde in een monumentale verkeersopstopping in dat gedeelte van de stad.  

De regen veranderde plotseling in hagel. Een bui zo hevig en niet meer gezien in Valencia volgens de Spaanse weerdienst Aemet sinds een vergelijkbare bui op 1 mei 2001. De hagel was van het type 3 en 4, dat
wil zeggen op de grootte van respectievelijk een kers of een walnoot of groter. De dag brak ook records op het gebied van aantal bliksemflitsen. 4.242 vielen in Valencia, 597 in Alicante en 586 in Castellón. 

Halverwege de ochtend vermenigvuldigden de problemen zich in het noorden van Valencia. De lokale politie moest de weg naar Vera afsluiten en de brandweer moest regelmatig uitrukken voor incidenten. De plantsoendienst moest opdraven voor afgewaaide of afgebroken takken en het controleren van bomen 

Met de hoeveelheid neerslag werd geen record verbroken, maar omdat al het water slechts in een paar minuten tijd viel, leverde dat grote problemen op. Het hoogste niveau werd behaald in het Cabecera park met 61 liter per vierkante meter kort na half vier in de middag.

Dit vind je misschien ook leuk