En de Spaanse boom van het jaar is…

door admin
En de Spaanse boom van het jaar is...

Het initiatief komt van de Environmental Partnership Association EPA voor duurzame ontwikkeling en milieubescherming. Met het oog op de verkiezingen van februari volgend jaar, zijn in Spanje onlangs de voorverkiezingen gesloten. Als winnaar kwam de boom ‘La Carrasca Milenaria de Lecina’ uit de bus. Deze duizendjarige steeneik (encina) was de enige Aragonese optie en kreeg 9.929 stemmen. Daarmee had deze boom uit Lecina in de Noord-Spaanse provincie Huesca een voorsprong van meer dan 2.800 stemmen op de tweede kandidaat, de moerbeibomen in La Cala del Moral (Málaga).

Procedure van de wedstrijd in Spanje

De voorverkiezingen voor de Europese wedstrijd zijn gestart op 1 september 2020 en tot 30 septemberkonden kandidaten worden voorgedragen. Uit die kandidaten selecteerde een jury de 11 finalisten waarop het publiek tot 20 november een stem kon uitbrengen via de speciale webpagina. Op 27 november werd de winnaar uitgeroepen.

Van 1 tot 28 februari 2020 kan iedereen die mee wil doen online een stem uitbrengen op de finalisten uit 15 Europese landen. De gemeente Bárcabo wil in de periode tot februari alles op alles zetten om uit elke hoek van het land stemmen te verkrijgen voor de gigantische steeneik.

Een karakteristieke boom

De steeneik uit Lecina springt niet alleen in het oog vanwege zijn enorme omvang van 16 meter in de hoogte, een omtrek van 17 meter en een diameter van 7 meter, of vanwege zijn enorme aanpassingsvermogen aan de klimatologische schommelingen gedurende honderden jaren, maar ook vanwege de verhalen en tradities die aan deze boom kleven.

Een legendarische boom

Om te beginnen is de boom onderdeel van het wapen van Aragón. Hierin staat de boom linksboven afgebeeld met een rood kruis. Een legende vertelt dat in de romaanse tijd de Jacetanos naar Aínsa kwamen om dit gebied te heroveren van de Saracenen. Op het momentdat de christenen de strijd gingen verliezen, verscheen een rood kruis op een steeneik en dit keerde hun lot. Ze zegevierden en sindsdien is de steeneik met het rode kruis het symbool van streek Sobrarbe.

Een boom met sociale betekenis

Vanaf de oudheid worden om en onder de boom evenementen gevierd, zoals bruiloften en doopfeesten of belangrijke overeenkomsten gesloten. Nu, tijdens de coronacrisis, wordt de boom ook een sociale betekenis toegekend. Het tijdschrift de Condé Nast Traveler – Spanje schrijft, dat in juni in totaal 731 steeneiken zijn geplant, één in elke gemeente van Aragón. Het was een gezamenlijke actie bedoeld als eerbetuiging aan de slachtoffers van de COVID-19 pandemie. De actie droeg de leuze ‘Aragón, a los que nos faltan’ (Aragon voor allen die we missen).

Bovendien wil men in Aragón de steeneik uitroepen tot symbool van dankbaarheid aan allen die dienstbaar waren en nog steeds zijn, aan de inwoners van Aragón, zoals gezondheidswerkers en personeel van verpleeghuizen, de veiligheidstroepen en overheidsorganen, essentiële dienstverleningen en al degenen die de voedselvoorziening hebben kunnen waarborgen in verband met de coronapandemie.

Spaanse rivalen

De duizendjarige boom heeft gewonnen van de volgende rivalen in Spanje: Op de tweede plaats eindigde las Moreras (moerbeibomen) van la Cala del Moral (Málaga) met 7.068 stemmen; Op drie de denneboom Pino de La Baia– Elche (Alicante) met 4.441 stemmen; Op vier la Garrofera del Bovalar in Alaquàs (Valencia) met 4.341 stemmen; Op vijf de duizendjarige steeneik Encina Milenaria Subbetica (Córdoba) met 2.242 stemmen; Op zes de Carbayón de Cornellana (Asturias) met 1.371 stemmen; Op zeven de Magnolia de Santa Rita (A Coruña) met 1.027 stemmen; el Quejigo de Júrtiga (Granada) met 955 stemmen; Op acht El Moral de la Iglesia (Salamanca) met 620 stemmen; op negen El Moral de Villoviado (Burgos) (375) en tot slot de Sobreira do Loña (Ourense) met 240 stemmen.

Dit vind je misschien ook leuk