Spanje zegt ja tegen Europese samenwerking om ontbossing tegen te gaa

door admin
Spanje zegt ja tegen Europese samenwerking om ontbossing tegen te gaa

Door bundeling van krachten willen de deelnemende landen de doelstellingen van de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling en de doelen uit het strategisch plan voor bossen (UN Strategic Plan for Forests) van de Verenigde Naties halen.

Commitment van Spanje 

Spanje heeft, via het Ministerie van Ecologische Transitie, samen met acht andere Europese landen de Ambitieverklaring voor 2025 om de samenwerking tegen wereldwijde ontbossing te versterken, ondertekend. De ambitieverklaring is onderdeel van het Amsterdam Declarations Partnership, waar nu, naast eerdere partners Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Het Verenigd Koninkrijk, ook België en Spanje deel van uitmaken.

Door het onderschrijven van deze Ambitieverklaring 2025 verbindt Spanje zich niet alleen aan het ondersteunen en verbeteren van de samenhang van het beleid maar ook aan activiteiten op het gebied van klimaat, bossen, biodiversiteit, gezondheid, landbouw, handel en ontwikkelingssamenwerking, het bevorderen van duurzaamheid en aan het werken met toeleveranciers die niet bijdragen aan ontbossing. Ook zegt Spanje toe zich in te zetten voor de groei van Europese markt voor duurzame grondstoffen. 

Krachten tegen ontbossing gebundeld in 2015 

Het Amsterdam Declarations Partnership werd in 2015 door een aantal Europese landen opgericht om gezamenlijk de ontbossing in de toeleveringsketens van landbouwgrondstoffen aan Europese landen tegen te gaan. Dit partnerschap sluit aan bij doelstellingen van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling en het strategisch plan van de Verenigde Naties. Deelnemende landen committeren zich ook aan het tot stand brengen van duurzame en ontbossingsvrije landbouwgronden om zo wereldwijd bossen en hun ecosystemen te sparen. 

Mes snijdt aan twee kanten

De effecten zijn tweeledig. Ten eerste spelen duurzaam geproduceerde landbouwproducten en de instandhouding van ecosystemen in de bossen een essentiële rol bij het bereiken van een inclusief en duurzaam herstel en bij de ondersteuning van de bestaansmiddelen. Ten tweede werken de landen aan de gemeenschappelijke doelstellingen op het gebied van klimaatverandering en het behoud van de biodiversiteit.

Dit vind je misschien ook leuk