Spanje gaat onaangekondigde belastinginspecties wettelijk reguleren

door admin
Spanje gaat onaangekondigde belastinginspecties wettelijk reguleren

Een paar maanden geleden nog oordeelde het Spaanse Hooggerechtshof dat onaangekondigde bezoeken van belastinginspecteurs aan grondwettelijk beschermde natuurlijke personen en bedrijven tegen de wet zijn, ook al zijn deze door een rechter akkoord bevonden. De PSOE heeft nu met de steun van Unidas Podemos een wetsvoorstel ingediend waarmee verrassingsbezoeken in de toekomst met volledige wettelijke garantie kunnen worden uitgevoerd.

Deze eensgezindheid tussende coalitiepartners PSOE en Podemos is opvallend, omdat Podemos vorig jaar nog liet weten geen enkel wetsvoorstel dat door de PSOE wordt ingediend meer te zullen ondertekenen inzake de fiscale fraudebestrijding. 

Vooraf aangekondigde inspecties niet effectief

Directeur Jesús Gascón van de Spaanse Belastingdienst onderstreepte vorig jaar al de noodzaak om de grondwettelijke rechten van natuurlijke personen en rechtspersonen te laten samengaan met onaangekondigde fiscale inspecties. Aangekondigde inspectiebezoeken zijn volgens Gascón weinig effectief gebleken.  

Belastingverhoging voor onroerendgoedtrusts

De wettelijke regulatie van de verrassingsbezoeken is niet de enige nieuwe maatregel voor de nieuwe Wet tegen Fiscale Fraude, maar vormt de basis voor nog een aantal andere aanpassingen zoals de belastingverhoging voor de onroerendgoedtrusts, de zogeheten socimi’s en andere beleggingsfondsen. Het gaat om een belastingheffing van 15 procent over de niet-uitgekeerde winst, afkomstig uit inkomsten die niet belast zijn met het reguliere tarief voor vennootschapsbelasting.

Onroerendgoedtrusts in Spanje zijn wettelijk verplicht om minimaal 80 procent van de in Spanje gegenereerde winst aan de aandeelhouders uit te keren. De in de nieuwe wet opgenomen belastingverhoging van 15 procent geldt dus alleen voor de overige 20 procent van de winst. Dit zal volgens een berekening van de overheid zelf, de staatskas niet meer dan 22 miljoen euro opleveren. Dat is gelijk aan 2 procent van het bedrag dat deze trusts als dividend uitkeren aan hun aandeelhouders. In 2019 keerden de Spaanse onroerendgoedtrusts voor 1,254 miljard euro aan dividend uit, dat was 60 procent meer dan in het jaar daarvoor.

Dit vind je misschien ook leuk