Website Witte Huis heeft na vier jaar weer Spaanstalige versie

door admin
Website Witte Huis heeft na vier jaar weer Spaanstalige versie

Adviseur Helen Aguirre Ferré van de voormalige president Trump liet enkele weken na diens inauguratie weten dat de Spaanstalige versie van de website weer beschikbaar zou komen omdat de Trump-regering het belang zou inzien van Spaanstalige overheidsinformatie. Zo ver is het in vier jaar tijd echter nooit gekomen. Tijdens de gehele regeerperiode van Barack Obama (van 2009 tot 2017) was de officiële website van het Wiite Huis wel in Spaans te lezen.  

Kritiek

Voor meer dan 50 miljoen burgers van de Verenigde Staten is het Spaans de eerste taal. Het verdwijnen van de Spaanstalige website kwam het Witte Huis in 2017 dan ook op veel kritiek te staan uit de hoek van de Spaanstalige sectoren in Amerika, maar ook van de Spaanse autoriteiten en de Koninklijke Spaanse Academie (RAE), die verantwoordelijk is voor het reguleren van de Spaanse taal. 

Het besluit van Trump om de Spaanstalige website uit de lucht te halen werd gezien als de zoveelste beledigende actie van de president die inmiddels ook de aanval had ingezet tegen de Mexicaanse gemeenschap, de grootste Latijns-Amerikaanse groepering in Amerika. 

Biden gaat beter voor Spaanstalige migranten zorgen

Met de nieuw aangetreden president Biden behoren deze escapades tot de verleden tijd en heeft zelfs het twitteraccount van het Witte Huis een Spaanstalige versie. Overige sociale media-accounts zoals Instagram en Facebook zijn nog niet voorzien van een Spaanstalige versie. De president heeft laten weten diverse maatregelen in het belang van de Latijns-Amerikaanse gemeenschap in te gaan voeren zoals een betere migratiewet en het stilleggen van de bouw aan de muur met de grens van Mexico. 

De Spaanstalige website van het Witte Huis is voor de Latijns-Amerikaanse gemeenschap van belang omdat hierop informatie te vinden is over covid-19. Bij aanvang van de pandemie kostte het Trump klaarblijkelijk veel moeite om ook voor deze gemeenschap essentiële informatie toegankelijk te maken. Pas nadat er dagenlang druk op de president werd uitgeoefend en er uit diverse hoeken klachten binnenstroomden, werd op de website ook een vertaling van de overheidsrichtlijnen ter bestrijding van covid-19 gepubliceerd. 

Dit vind je misschien ook leuk