Extreem weer in Spanje kost jaarlijks bijna 700 mensenlevens

door admin
Extreem weer in Spanje kost jaarlijks bijna 700 mensenlevens

Dat blijkt uit gegevens die ngo Germanwatch heeft verzameld voor het samenstellen van de wereldwijde Klimaat Risico Index. Deze index geeft de humane en financiële gevolgen aan van extreem weer in 180 landen. Wereldwijd kwamen in de periode tussen 2000 en 2019 475 duizend mensen om het leven als gevolg van noodweer.

Vaker extreem weer in armere landen

Het hardst getroffen door uitzonderlijke weersomstandigheden zijn de landen Puerto Rico, Myanmar en Haïti waar zich in de afgelopen tien jaar 161 episodes van extreem weer hebben voorgedaan, waaronder de orkanen Maria in 2017, Jeanne en Sandy in 2012 en Nargis in 2008. Uit de Klimaat Risico Index van Greenwatch blijkt dat de arme en kwetsbare landen vaker te lijden hebben onder extreem weer dan de geïndustrialiseerde landen. 

Op de ranglijst van landen die tussen 2000 en 2019 financieel het meest te lijden hebben gehad onder noodweer staat Spanje op de 29ste positie met jaarlijks een gemiddelde financiële schade van 900 miljoen euro. Dat is 0,073 procent van het bruto binnenlands product. In Puerto Rico en Haïti is de omvang van de financiële schade met respectievelijk 3,3 en 2,3 procent van het bbp aanzienlijk hoger. 

Vaker noodweer door opwarming aarde

Diverse onderzoeken wijzen uit dat er een relatie bestaat tussen de opwarming van de aarde -en als gevolg daarvan de opwarming van het zeewater- en de toegenomen intensiteit van orkanen. Volgens Germanwatch wijst recent wetenschappelijk onderzoek uit dat bij iedere tiende graad dat de aarde warmer wordt, het aantal tropische orkanen zal toenemen. 

Gevolgen noodweer ieder jaar groter in Spanje

In de afgelopen tien jaar steeg Spanje ieder jaar op de ranglijst van meest aangedane landen door extreem weer. In 2019 ging Spanje van een 38e positie in 2018 omhoog naar positie 32, terwijl in 2017 het land nog de 47steplaats innam. In de laatste vier maanden van 2019 kreeg Spanje meerdere malen te maken met noodweer met grote overstromingen en schade tot gevolg. Volgens Germanwatch werden in die maanden 24 doden geregistreerd en was er voor 3,6 miljard euro aan materiële schade. 

Nederland gastland voor internationale klimaattop

Afgelopen maandag ging in Den Haag de virtuele internationale klimaattop van start, waar onder andere de aanpassing aan de onomkeerbare gevolgen van de opwarming van de aarde besproken wordt.

Dit vind je misschien ook leuk