Voorstel coronamaatregelen Semana Santa in Spanje bekend

door admin
Voorstel coronamaatregelen Semana Santa in Spanje bekend

De Semana Santa, een van de belangrijkste momenten in het jaar in Spanje, valt dit jaar tussen 28 maart en 5 april. In Spanje gelden er nog altijd beperkingen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Spaanse regering heeft tijdens de kerst en oud en nieuw geleerd dat het voortijdig versoepelen van de maatregelen desastreuze gevolgen kan hebben.

Alle Spaanse regio’s eens met voorstel behalve Madrid

Met deze les in het achterhoofd deden het Spaanse ministerie van Volksgezondheid woensdag samen met de besturen van de autonome regio’s een voorstel voor maatregelen die van kracht zijn tijdens de Semana Santa. De voorgestelde maatregelen zullen gelden van 26 maart tot 9 april.

De Spaanse krant El País meldt dat donderdag de maatregelen worden besproken met het doel dat alle regio’s het eens worden over de maatregelen die voor heel Spanje gaan gelden. Vooralsnog zijn alle regiobesturen het eens met het voorstel behalve Madrid. Het doel is om volgende week de set aan maatregelen goed te keuren door alle betrokken partijen.

Belangrijkste coronamaatregelen Semana Santa

De Spaanse nieuwssite La Sexta heeft toegang tot het voorstel van de regering en dit zijn de voornaamste punten:

Perimetrale afsluiting Spaanse autonome regio’s

Alle autonome gemeenschappen blijven of worden perimetraal afgesloten en er gelden extra afsluitingen van bepaalde gebieden waar het virus verre van onder controle is. Reizen van en naar andere regio’s is dus niet mogelijk. In het voorstel worden voornamelijk studenten opgeroepen om voor de Semana Santa niet terug te gaan naar hun ouders of familie. Deze doelgroep wordt voornamelijk gezien als dragers van het virus zonder dat ze zelf last hebben van symptomen.

Limiet aan sociale bijeenkomsten en massa-evenementen verboden

Thuis samenkomen met anderen blijft beperkt. Er mogen maximaal vier tot zes personen samenkomen, zowel in openbare ruimtes als thuis. Evenementen binnen en buiten zijn verboden en binnen samenkomen met mensen uit andere huishoudens zal worden ontmoedigd.

Zelfde avondklok voor heel Spanje

Voor de genoemde periode rondom de Semana Santa geldt in heel Spanje dezelfde avondklok. Tussen 22.00 en 6.00 uur zal het overal in Spanje verboden zijn om nog buiten te zijn.

Gezamenlijke boodschap met gezondheid op één

Tot slot willen de regering en de regionale besturen samen optrekken om dezelfde boodschap over te brengen. Gezondheid moet voorop staan en hoewel de epidemiologische situatie in Spanje langzaam beter wordt, blijft de druk in de ziekenhuizen erg hoog.

Op dit moment komt Spanje net uit een derde coronagolf en gemiddeld zijn er in Spanje 159 coronagevallen per 100.000 inwoners. Daarom zijn Volksgezondheid en de meeste regioregeringen duidelijk: zij willen niet het risico lopen dat er hetzelfde gebeurt als met kerst en dat Spanje een vierde coronagolf tegemoet gaat. Spanje wil de zomer redden.

Dit vind je misschien ook leuk