Tot 10 jaar recht op reparatie voor elektrische apparaten in Spanje

door admin
Tot 10 jaar recht op reparatie voor elektrische apparaten in Spanje

Na 2021 zijn fabrikanten van apparaten dus verplicht vervangende onderdelen te leveren aan professionele reparateurs, gedurende tien jaar vanaf de fabricage. Het ‘recht op reparatie’ zorgt voor meer duurzaamheid en moet het hergebruik en de reparatie van elektronica aanmoedigen. Het Parlement wil dat bereiken door reparaties ‘aantrekkelijker, systematischer en betaalbaarder’ te maken en door garantieperiodes te verlengen.

De hoeveelheid elektronische apparatuur en elektrisch afval in Europa is enorm en varieert van land tot land. De cijfers variëren volgens Eurostat van 14,1 kg per inwoner in Zweden tot 2,4 kg per persoon in Roemenië.

De laatst geregistreerde cijfers voor Spanje zijn 6,2 kg per persoon. Het VK ligt met 13,2 kg niet ver achter in Zweden. Naar verwachting worden de cijfers in mei bijgewerkt en zullen nog hoger zijn.

Meer dan de helft van het ingezamelde elektrisch afval in 2017 kwam voor rekening van de grotere elektrische goederen zoals keukenapparatuur.

Volgens E-waste Monitor werd in 2019 wereldwijd een recordaantal van 53,6 miljoen ton (Mt) elektronisch afval gegenereerd. Dit was een stijging van 21% in slechts vijf jaar. Na Azië en Amerika staat Europa op de derde plaats met een hoeveelheid elektrisch afval van 12 miljoen ton.

Right to Repair Act

Begin deze maand is de “Right to Repair Act” van kracht geworden. Als gevolg hiervan legt de EU beperkingen op aan producten die zijn ontworpen om ‘niet-repareerbaar’ te zijn. Dit kan goed nieuws zijn voor reparatiewerkplaatsen, omdat mensen vaker hun apparaten zullen willen laten repareren. Fabrikanten moeten ook reparatiehandleidingen toegankelijker maken. Hierdoor kunnen mensen hun eigen producten repareren.

Niet alle items zijn echter nog opgenomen in de nieuwe EU-wet. De verwachting is dat mobiele telefoons, laptops en andere kleinere gadgets zullen volgen. Frankrijk gaat daarentegen een stap verder en Apple-webwinkels hebben daar vanaf maandag reparatiescores voor hun iPhones en MacBooks geïntroduceerd.

Naast de ‘anti-afvalwet’ zijn bepaalde producten nu onderworpen aan Ecodesign-eisen. Dit heeft betrekking op energie-efficiëntie gedurende de hele levensduur van het product. Producten die hieraan moeten voldoen, worden beschreven in een rapport van Europa.eu, maar omvatten ook televisies, computers en huishoudelijke apparaten. Al deze regels en vereisten hebben tot gevolg dat fabrikanten een grotere verantwoordelijkheid moeten nemen met betrekking tot de efficiëntie en duurzaamheid van hun producten.

Volgens een Eurobarometer-enquête uit 2017 zou 77% van de EU-burgers hun goederen liever repareren dan nieuwe kopen, maar ze uiteindelijk moeten vervangen of weggooien omdat ze gefrustreerd zijn door de kosten van reparaties of slechte technische dienstverlening door productiebedrijven.

Dit vind je misschien ook leuk