Sánchez blijft bij 9 mei als einddatum van de staat van alarm

door admin
Sánchez blijft bij 9 mei als einddatum van de staat van alarm

Het Spaanse kabinet is niet van plan de staat van alarm in Spanje te verlengen, tenzij de coronacijfers in de komende drie weken sterk stijgen. Sánchez verwijst de PP naar het Spaans Parlement als de partij wel een verlenging van de noodtoestand wenst.

Spelletjes

Het kabinet vindt dat de Partido Popular ‘politieke spelletjes’ speelt en stelt dat als de wens tot verlenging bestaat, al is die van korte duur, zoals bijvoorbeeld bij regiopresident van Andalusië Juan Manuel Moreno, dit in het Congres behandeld moet worden. De regering wijst erop dat de PP de decreten over de alarmtoestand tijdens de pandemie meermaals heeft verworpen en dat zij zich tijdens het debat over de goedkeuring van de laatste, de huidige verlenging, van stemming heeft onthouden. 

Niet het moment

Sánchez heeft meerdere malen hard moeten werken om goedkeuring voor verlengingen te krijgen. Het moment voor onderhandelen en het zoeken naar parlementaire steun is nu wat delicaat, midden in de campagne voor de verkiezingen in Madrid. Ook vanuit het oogpunt van de pandemiebestrijding is Moncloa van mening dat met het vaccinatieschema de wettelijke instrumenten waarover de deelregio’s beschikken, voldoen. Zij mogen met de huidige regels zeer drastische beslissingen nemen, zoals het sluiten van winkels en restaurants. Wat volgens Moncloa niet kan, en een beperking van een grondrecht betekent, is het instellen van een avondklok zonder dat er sprake is van een alarmtoestand. Na 9 mei vervalt de avondklok en kunnen deelregio’s eigen maatregelen  nemen om het uitgaan te beperken.

In de regio\’s

Redenen genoeg voor de Spaanse regering om zich niet in het debat te mengen dat door de PP is aangezwengeld. Socialistische regiopresidenten lijken ervoor te zijn om de alarmtoestand niet te verlengen, de regering denkt dat de twijfels van sommige regiopresidenten van de PP de komende weken verdwijnen.

De Andalusische president Manuel Moreno Bonilla wil de alarmtoestand verlengen tot de tweede week van juni, zolang het aantal besmettingen per 100.000 inwoners ‘even hoog blijft als nu’.

Alarmtoestand

De alarmtoestand biedt deelregeringen de mogelijkheid de bewegingsvrijheid van hun inwoners te beperken, het tijdstip van de avondklok vast te stellen of lockdowns op te leggen in gebieden waar het coronavirus vaker voorkomt. Als de besmettingen en de bezetting in de ziekenhuizen weer toenemen, sluit de regering de mogelijkheid om het voorstel tot verlenging toch voor te leggen aan het Congres van Afgevaardigden niet uit.

PP wil alternatief plan

De bezettingsgraad van de ziekenhuizen en het aantal besmettingen liggen nu veel lager dan op 29 oktober, toen het decreet werd goedgekeurd dat de alarmtoestand in Spanje met zes maanden verlengde. Zowel op nationaal niveau als binnen de deelregio’s dringt de PP al lange tijd aan op een alternatief juridisch plan, dat in de eerste plaats artikel 3 van de wet op de speciale maatregelen op het gebied van de volksgezondheid van 1986 wijzigt. Hiermee kan de toegang tot en het verlaten van door het virus getroffen gebieden worden beperkt en het verkeer van personen wordt gecontroleerd. De regering heeft dit idee verworpen.

Tegengas

De Consejo de Estado, het hoogste adviesorgaan van de Spaanse overheid, steunde het argument van de PP en heeft in de stukken een extra alinea laten opnemen met de tekst: ‘De analyse van de besproken kwestie stelt de Consejo de Estado in staat te suggereren dat de inhoud van de organieke wet 3/1986 wellicht een aanpassing van de wetgeving behoeft om meer detail en specificiteit te bieden, teneinde de bevoegde gezondheidsautoriteiten het best mogelijke rechtskader te bieden om huidige en toekomstige situaties van ernstig risico voor de volksgezondheid aan te pakken’.

Sceptisch

Volgens de regiopresidenten van onder andere Andalusië, Murcia en Galicië, kan de situatie als over een maand de alarmtoestand afloopt, nog wel eens radicaal veranderen. Zij zullen zich in allerlei bochten moeten wringen en lopen het risico dat de opgelegde maatregelen door de rechtbank nietig worden verklaard. 

Dit vind je misschien ook leuk