Krakersbendes in Spanje zetten kwetsbare gezinnen ter voorkoming uitzetting

door admin
Krakersbendes in Spanje zetten kwetsbare gezinnen ter voorkoming uitzetting

De verschillende regels in de wetgeving zijn afhankelijk van het soort woning, de eigenaar en zelfs van wie het pand kraakt. In Arenys de Mar, een kustplaats op ongeveer 40 km afstand van Barcelona, kraakte enkele maanden gelden een 40-jarige man een woning in de buurt Horta del Bisbe. De woningen in deze buurt hebben prachtig uitzicht op zee. Na de kraak vormde de woning een uitvalsbasis voor jongeren met een strafblad die voor de kraker gingen stelen.

Daarnaast zochten ze voor hem naar leegstaande woningen, die bij voorkeur eigendom van banken zijn. Banken kunnen niet naar de rechter stappen voor een versnelde gerechtelijke procedure om krakers uit hun pand te zetten. Met zo’n versnelde procedure duurt het nog steeds drie tot zes maanden voor de krakers het pand moeten verlaten. Bij banken kan het daarom tot jaren duren voor krakers een woning moeten verlaten. De jongeren in Horta del Bisbe vonden een woning die eigendom was van een bank in een appartementengebouw waar ongeveer tien gezinnen wonen.

Onrust in de buurt

De gemeente zou die woning opknappen om een gezin met een laag inkomen te huisvesten. Een groep jonge Zuid-Amerikaanse krakers klom door het raam en maakte sindsdien de buren het leven onmogelijk. Die werden bedreigd, uitgescholden en agressief bejegend. Na een paar maanden kon de politie na een geweldsincident de krakers overreden het pand te verlaten, tot opluchting van de buren. Maar de rust was van korte duur.

In de tijd tussen het vertrek van deze krakers en de komst van de werklui, zag alweer een andere groep krakers zijn kans schoon. Ze stopten stokjes in de sloten om te controleren welke woningen leeg stonden. De buurtbewoners deden hiervan aangifte, waardoor de politie extra toezicht moest houden. Desondanks forceerden de krakers een hekwerk voor een raam aan de straatkant en drongen de woning binnen.

Nieuwe tactiek

De woning is nu bezet door een Noord-Afrikaanse familie met kinderen, met een grote kans op sociale uitsluiting. Sinds januari is wettelijk bepaald dat kwetsbare personen die een woning hebben gekraakt, niet mogen worden uitgezet tijdens de noodtoestand, die duurt tot 9 mei 2021. Daarom is ontruiming van de woning niet mogelijk.

Dit gezin zorgt niet voor problemen in de buurt, maar criminelen hielpen het gezin aan de woning na betaling van 2000 euro. De bende garandeert het gezin huisvesting en betaalt soms zelfs een deel van de opbrengst om de eerste dagen in een kraakpand door te brengen.

De tactiek is als volgt: Na enkele maanden verhuist het gezin naar een nieuw kraakpand en wordt de woning aan andere groepen krakers verhuurd. Die zorgen vervolgens vaak wel voor overlast en criminaliteit in de buurt. De bende heeft woningen in Arenys, Camí de la Pietat en in dorpen in de buurt zoals Canet de Mar. Alleen al in Arenys zijn 58 woningen gekraakt, vooral eigendom van bankinstellingen.

Dit vind je misschien ook leuk