Spanje zal geen quarantaine of PCR-tests eisen aan EU-reizigers met vaccinpas

door admin
Spanje zal geen quarantaine of PCR-tests eisen aan EU-reizigers met vaccinpas

Dit hebben regeringsbronnen bevestigd, zo melden verschillende Spaanse en internationale media waaronder schengenvisainfo.com. Donderdag kondigde de Europese Commissie aan de Digitale Groene Kaart of ‘vaccinatiepaspoort’ in juni operationeel te hebben. De Europese overeenkomst hieromtrent wordt in Spanje over het algemeen gezien als zeer positief voor het Spaanse toerisme.

40 miljoen buitenlandse toeristen

Met een dergelijke groene kaart op een moment dat 30 procent van de Spaanse bevolking tegen Covid-19 is ingeënt, verwachten de Spaanse autoriteiten dat er 40 miljoen buitenlandse bezoekers zullen komen. Dat is het dubbele van het aantal dat vorig jaar kwam toen de pandemie voor het eerst toesloeg, maar de helft van het aantal dat in 2019 Spanje bezocht.

‘Gigantische stap’

Bronnen bij het Ministerie van Industrie, Handel en Toerisme, geleid door Reyes Maroto, zijn ‘optimistisch en met dit certificaat zetten we een gigantische stap’. Het systeem kan volgens hen ook worden uitgerold naar derde landen met vergelijkbare systemen. Gesprekken hierover zijn gaande met instanties zoals de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en met landen zoals het Verenigd Koninkrijk, dat een zeer belangrijke markt is voor de Spaanse reisindustrie.

Groene kaart beter dan huidig vacuüm

De toeristische sector en grote bedrijven houden zich volgens El Pais nog een beetje op de vlakte ten aanzien van het nieuwe certificaat. Wel wordt erkend dat het beter is dan het huidige vacuüm.

Aanvullende maatregelen

Brancheorganisaties echter geven aan bezorgd te zijn over de ingebouwde bescherming die stelt dat elke EU-staat zelf aanvullende maatregelen mag nemen. Het feit dat zodoende individuele landen alsnog mobiliteitsbeperkingen aan internationale reizigers kunnen opleggen zoals quarantaineverplichtingen, zal een beperkende werking hebben op het nut van het Green Digital Certificate.  

Toch zijn dit soort uitzonderingen volgens de regeringsbronnen heel normaal bij dit type internationale overeenkomsten. Helemaal gezien het feit dat de virussituatie zich in elk land ook steeds anders blijkt te ontwikkelen. ‘Als er een nieuwe virusvariant verschijnt in een land, is het normaal dat andere landen er alles aan doen om te voorkomen dat die variant dat land binnenkomt’ zo klinkt het.

Gemeenschappelijk belang

Tegelijkertijd vertrouwen de bronnen op dat het gemeenschappelijk belang van alle Europese landen is dat de mobiliteit tussen landen weer toeneemt en dat er daarom zo min mogelijk gebruik zal worden gemaakt van de mogelijkheid om extra reisbeperkingen in te stellen.

Onzekerheden met betrekking tot de vaccinpas

Verder is nog de vraag hoe om moet worden gegaan met de onzekerheid over in hoeverre gevaccineerde mensen alsnog het virus bij zich kunnen dragen en anderen besmetten.

Ook is er nog het argument van mogelijke discriminatie die voortvloeit uit dit type certificaat. Het gevaar dat mensen die gevaccineerd zijn andere rechten hebben dan degenen die nog geen vaccin hebben gehad.

Hoogleraar Publieke Gezondheidszorg aan de Autonome Universiteit van Madrid, Fernando Rodriguez Artalejo, wijst er in dit verband op dat iedereen zich kan laten vaccineren, maar niet op hetzelfde moment. ‘Er zit een element van rechtvaardigheid in het feit dat de meest kwetsbare mensen, die het veel zwaarder hebben gehad tijdens de pandemie, eerst zijn gevaccineerd en ook eerder toegang zullen hebben tot bepaalde voordelen’.

Dit vind je misschien ook leuk