Politie Spanje vindt illegale werkplaats waar wapens uit 3D-printer rollen

door admin
Politie Spanje vindt illegale werkplaats waar wapens uit 3D-printer rollen

Volgens de Spaanse krant La Vanguardia troffen agenten niet alleen 3D-geprinte wapens aan, maar ook echte pistolen, stroomstootpistolen, messen en diverse documentatie en handleidingen.

Wapens en documentatie over terrorisme en racisme

Bij deze documentatie zaten onder andere handleidingen met instructies voor het printen van onderdelen voor explosieven. Ook trof de politie racistische teksten aan met het symbool van het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vooralsnog is alleen de eigenaar van het pand gearresteerd op verdenking van overtreding van de wapenwet.

3D geprinte wapens minstens zo gevaarlijk 

Dit is de eerste keer dat de politie in Spanje stuit op een locatie waar 3D-wapens worden geprint. Hoewel 3D geprinte wapens in eerste instantie ongevaarlijk lijken, is dit verre van het geval. In 2019 werd bijvoorbeeld in Duitsland een terroristische aanslag gepleegd op een Joodse synagoge waarbij naast andere wapens en explosieven ook 3D geprinte wapens werden gebruikt.

Het bezit, de aan- en verkoop en het gebruik van 3D geprinte wapens valt onder hetzelfde verbod in Spanje als geldt voor ’traditionele’ wapens. Replica’s van wapens vallen namelijk ook onder deze wetgeving.

Geheimhouding op last van Spaanse rechter

Afgelopen zondag trad de Spaanse politie pas naar buiten met dit nieuws. De ontdekking van de werkplaats werd al gedaan op 14 september 2020. Het onderzoek dat daarop volgde is maandenlang geheim gehouden op last van de rechter. 

Dit vind je misschien ook leuk