Ruim 600 Spaanse stranden met Blauwe Vlag voor veiligheid en duurzaamheid

door admin
Ruim 600 Spaanse stranden met Blauwe Vlag voor veiligheid en duurzaamheid

Dit jaar krijgen 15 Spaanse stranden voor het eerst in hun geschiedenis een Blauwe Vlag, het internationale eco-label, en 34 stranden verdienden de vlag weer terug. De meeste stranden liggen aan de bijna 8.000 kilometerlange Spaanse kust, in negen gevallen gaat het om stranden in het binnenland (twee meer dan in 2020).

Bemoedigend resultaat  

Het aantal Spaanse gemeenten dat dit jaar meedeed aan de Blauwe Vlag-Campagne is gestegen naar 249 (5 meer dan vorig jaar). Zij hebben zelf 676 stranden aangemeld (14 meer dan vorig jaar). Voorzitter van de Vereniging van Milieueducatie en Consumenten (ADEAC-FEE), José Palacios Aguilar, noemt deze resultaten ‘bevredigend en bemoedigend’. 

Veilig, schoon en duurzaam

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan o.a. stranden en jachthavens die hebben aangetoond schoon en veilig te zijn. De Blauwe Vlag-campagne wil overheden, ondernemers en recreanten blijvend betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. De meest voorkomende reden voor het niet toekennen van de ‘Blauwe Vlag 2021’ aan stranden, is het niet naleven van de kustwetgeving, bijvoorbeeld door overbevolking of de aanwezigheid van niet-toegestane voorzieningen.

Een op de zeven vlaggen naar Spanje

De Internationale Jury Blauwe Vlag 2021 voor het noordelijk halfrond heeft 4.825 Blauwe Vlaggen toegekend aan 47 deelnemende landen: een op de zeven daarvan is voor Spanje. Volgens staatssecretaris voor Toerisme, Fernando Valdés, ‘is Spanje ook in 2021 de onbetwiste leider op het gebied van Blauwe Vlaggen en daarmee bewijst Spanje zich aan de wereld als een veilige en duurzame toeristische bestemming’. Voor de toerist is de Blauwe Vlag internationaal het kwaliteitssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige, schone jachthavens.

Spaanse top drie

Binnen Spanje voert regio Valencia met 153 vlaggen de ranglijst aan (137 stranden, 16 havens). Andalusië volgt met 137 (115  stranden, 20 havens en 2 boten). Op de derde plek staat Galicië, met 122 vlaggen (111 stranden, 11 havens).Daarna volgen Catalonië (119 vlaggen), Canarische Eilanden (64), Balearen (44), Murcia (32), Asturië (15), Cantabrië (11), Baskenland (5), Melilla (5), Extremadura (3), Ceuta (2) en Madrid (1).

Grootste stijgers dit jaar zijn Andalusië (+15) en de Canarische Eilanden (+8). In de rest van de autonome regio’s is het aantal Blauwe Vlaggen stabiel gebleven.

Extra onderscheiding

Gemeenten die op verschillende gebieden een extra inspanning leveren, kwamen in aanmerking voor een extra onderscheiding. Zo hebben de gemeenten In 2021 is de onderscheiding voor het categorie ‘Reddingswerk en eerste hulp’ toegekend aan de gemeenten Chiclana de la Frontera (Cádiz) en Muro (Balearen). In de categorie ‘Inclusieve stranden’ werden Arnuero (Cantabrië), Arona (Santa Cruz de Tenerife) en Santa Eularia del Río (Balearen) bekroond. De onderscheiding  voor ‘Milieueducatie’ ging naar Arucas (Gran Canaria), Conil de la Frontera (Cádiz) en Gandía (Valencia).

Behalve de blauwe vlag kent Spanje ook 70 blauwe centra en 75 blauwe wandelroutes die milieueducatie aan de kust, kennis van het milieu en vrijetijdsalternatieven bevorderen. 

Dit vind je misschien ook leuk